Învăţământul dual devine realitate şi pentru Republica Moldova

În premieră de la 1 septembrie anul curent în Republica Moldova va fi implementat sistemul dual de formare profesională (ucenicia la locul de muncă). Sistemul va fi pilotat în cadrul şcolii Profesionale nr.5 din mun. Bălţi şi este implementat în colaborare cu întreprinderea germană - Draexlmaier Automotive SRL, Bălţi, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

La propunerea agentului economic, în planul de admitere al instituţiei au fost introduse în anul curent trei meserii noi pentru care au fost oferite 55 de locuri. Astfel, elevii care vor fi admişi la cele trei meserii - Electromontor utilaje de dispecerat şi teleautomatică; Operator la maşini-unelte semiautomate şi automate şi Operator în depozitele mecanizate şi automatizate - îşi vor desfăşura instruirea teoretică şi practică în săli de studiu amenajate în cadrul întreprinderii. De pregătirea profesională a elevilor se vor ocupa profesori de la şcoala Profesională nr.5 şi angajaţii companiei.

Elevii vor fi instruiţi în baza unui curriculum elaborat de Draxelmaier şi aprobat de Ministerul Educaţiei. Pe lângă bursa de studii, elevii vor beneficia de indemnizaţie de ucenicie din partea întreprinderii. Această plată constituie circa 65% din salariul de bază net al unui muncitor încadrat în întreprindere. De asemenea, Draexlmaier va instrui profesori şi maiştri de la şcoala profesională nr.5.

Potrivit viceministrei Educaţiei, Loretta Handrabura, alternativa duală va fi dezvoltată în anii următori în colaborare cu agenţii economici interesaţi, această formă de studii fiind prevăzută şi în Codul Educaţiei. Obiectivul de bază al învăţământului dual este adaptarea formării profesionale la necesităţile reale ale pieţii şi angajatorilor şi formarea competenţelor profesionale necesare care să corespundă calificării şi categoriei.

Loretta Handrabura a mai spus că accentul procesului de formare este transferat dinspre instituţia de învăţământ profesional tehnic spre întreprindere, în care se desfăşoară, atât instruirea teoretică, cât şi cea practică. Astfel, este asigurată pregătirea muncitorilor calificaţi în condiţii reale de producere, care va contribui la creşterea gradului de ocupare în rândul tinerilor din Republica Moldova prin implementarea acestui sistem de învăţământ, preluat de la modelul german şi austriac.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.