Întreprinderile statului vor transfera în buget nu mai puţin de 50 la sută din valoarea profitului obţinut
Societăţile pe acţiuni în care statul deţine cotă şi întreprinderile de stat vor transfera în buget dividende (defalcări) într-o proporţie nu mai mică decât 50 la sută din profitul anual net obţinut, transmite Info-Prim Neo cu referire la o decizie, aprobată de guvern privind repartizarea profitului SA şi ÎS.
Anterior aceste entităţi erau obligate să transfere la bugetul de stat o parte nu mai mică de 30% din profitul anual obţinut.
Precum a explicat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, multe întreprinderi de stat sau în care statul deţine cotă nu sunt orientate spre relaţii de piaţă în vederea atragerii resurselor financiare, cooperării cu potenţialii investitori, capitalizării profitului obţinut. Aceasta conducea la imposibilitatea planificării dividendelor (defalcărilor) la buget, plăţile respective fiind imprevizibile, se înregistrau cazuri de neachitare a lor sau de achitare întârziată.
În opinia ministrului, planurile de activitate pe termen mediu a întreprinderilor trebuie să încorporeze acţiuni clare de dezvoltare, ce ar permite companiilor nu doar să genereze eficienţă activităţii de bază, ci şi să prevadă, inclusiv, un minim garantat de plată a dividendelor (defalcărilor).
Totodată, decizia prevede că, în cazul în care necesităţile economice ale ÎS şi SA cu cotă de participare a statului vor fi justificate (se are în vedere acţiunile de dezvoltare a producţiei), acestea vor fi scutite de plata dividendelor, partea de profit respectivă urmând obligatoriu să fie capitalizată.
Pentru SA cu cotă de stat şi ÎS care sunt incluse în Lista bunurilor nepasibile de privatizare, luând în considerare specificul activităţii lor, se prevede ca acestea să transfere în buget dividende (defalcări) în proporţie nu mai mică de 25 la sută.
De asemenea, documentul mai prevede ţinerea evidenţei utilizării mijloacelor financiare de către întreprinderile scutite de plata dividendelor (defalcărilor).
Ministrul Economiei consideră că noul mecanism de plată a dividendelor (defalcărilor) derivă din interesele patrimoniale ale statului şi va contribui la majorarea veniturilor bugetului.