Întreprinderile de prelucrare nu se arată dispuse să majoreze preţul de achiziţie a merelor de la 0,8 lei/kg până la 2,2 lei/kg, aşa cum au cerut acum o săptămână producătorii. Directorul de achiziţii al companiei „Natur Bravo”, Igor Boxan, a declarat pentru Info-Prim Neo că preţul oferit de întreprindere depinde de preţul final a produsului finit pe piaţa externă. La calcularea acestuia s-a luat în calcul costul pentru transportare, egal cu 0,25 lei/kg de mere la o rază medie de 120 km, dar şi costul de producere – 200 euro/tonă de suc concentrat, pentru care sunt prelucrate circa 8 tone de mere de vară sau 6,8-7,2 tone de mere de toamnă. Reprezentanţii întreprinderilor de procesare spun că preţurile de achiziţie a merelor vor creşte în momentul în care şi sucul concentrat pe piaţa externă se va scumpi. Actualmente acest lucru este puţin probabil să se întâmple din cauza concurenţei aprige din partea Chinei şi Poloniei care oferă producţie la preţuri mult mai mici. Directorul SA „Fabrica de conserve din Călăraşi” şi preşedintele Asociaţiei Procesatorilor de fructe şi legume „Conservproduct”, Vladicescu Mihail, crede că şi în anul curent exporturile cele două ţări vor împiedica comercializarea sucului concentrat moldovenesc la preţuri care permite obţinerea unui profit. Potrivit datelor prezentate de producătorii agricoli polonezi şi chinezi, recolta anului 2008 poate fi de circa 2 mln tone de mere în Polonia şi 30 mln tone în China. În 2007 mere de vară s-au achiziţionat în Moldova cu 1,2-1,6 lei/kg. Preţul maxim pentru merele de toamnă-iarnă a constituit circa 2,5 lei/kg. Sucul de măr concentrat comercializat pe piaţa externă în anul trecut a fost de circa 1,3 mii lei/tonă. Potrivit datelor Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în anul 2007 întreprinderile de procesare au colectat 170 mii tone de fructe, dintre care 85,4 la sută au fost mere. Circa 90 la sută din sucurile concentrate de mere produse în R. Moldova sunt comercializate pe piaţa din Germania. Preţurile de achiziţie a merelor pentru procesare urmează a fi stabilit definitv la finele săptămânii curente în urma unei întrevederi între ministrul agriculturii, Anatolie Gorodenco, producătorii agricoli şi reprezentanţii întreprinderilor de procesare din ţară.