Șoferilor care vor urca băuți la volan li se va ridica provizoriu permisul de conducere până la pronunțarea unei hotărârii judecătorești. Instanța de judecată urmează să examineze, în cel mult trei zile, ca să confirme sau să infirme ridicarea permisului, iar un permis temporar nu va fi acordat. Prevederile intră în vigoare de astăzi, transmite IPN.
Persoana care conduce mijlocul de transport va fi înlăturată de la conducere, dacă există temeiuri de a presupune că aceasta se află în stare de ebrietate inadmisibilă, produsă de alcool sau de alte substanțe. Șoferul va fi obligat, la cererea organului de constatare să accepte testarea alcoolscopică, examenul medical, prelevarea de sânge și de eliminări ale corpului pentru analiză.
Mașina șoferului rămas fără permis de conducere va fi dusă de către oamenii legii la o parcare specială, contra plată. Procedura va costa șoferul 250 de lei, plus 50 de lei pentru fiecare oră de parcare, până va venit să și-o ridice.
Conform altor modificări, conducerea vehiculului în stare de ebrietate produsă de alcool sau sub influența alcoolului, predarea conducerii lui către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool sau de alte substanțe se sancționează cu amendă de la 17 500 la 25 000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 40 la 60 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 6 luni la 1 an.
Conducătorii mijloacelor de transport depistați în stare de ebrietate la volan și care au fost privați de acest drept prin hotărârea instanței de judecată, vor fi obligați să frecventeze programul probațiunile antialcoolic și antidrog stabilit de către consilierul de probațiune.