Într-un an electoral, tema unirii, odată ce nu poate fi ocolită sau interzisă, este infamată și transformată într-o armă electorală, iar toate aceste amenințări și înfierări de la cel mai înalt nivel tensionează climatul din societate, împarte oamenii în buni și răi, în loc să-i apropie. De această părere este istoricul şi publicistul Gheorghe Cojocaru.
Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Gheorghe Cojocaru a declarat că de la începutul acestui an, una după alta, diverse localități, sate, centre raionale, suburbii, prin aleșii lor locali, se pronunță în mod public pentru alipirea actualei Republici Moldova la România, așa cum se întâmpla o sută de ani în urmă, când Basarabia de atunci devenea parte componentă a Regatului României. În opinia sa, declarațiile pe care primarii și consilierii locali le semnează și le fac publice se alimentează din sentimentul de bucurie de a marca, simbolic, este adevărat, împreună cu întreg spațiul românesc, Centenarul Marii Uniri.
Cât ține de anunțul Președinției că tot mai multe sate ar fi votat alte declarații, împotriva unirii, dar şi că însuși președintele Igor Dodon cere tragerea la răspundere a celor care votează simbolic aceste declarații de unire, istoricul a menţionat că într-un an electoral, tema unirii este infamată și transformată într-o armă electorală. Iar toate aceste amenințări de la cel mai înalt nivel tensionează climatul din societate, împarte oamenii în buni și răi, în loc să-i apropie.
„Unii, afectați de o eclipsă de mentalitate, chiar sunt gata să pună mâna pe arme, pentru a trage în vecinii din satul de alături. Pe de altă parte, din când în când, se dau niște statistici anti-unire, dar deocamdată n-a văzut nimeni cum arată o declarație a celor care se pronunță astfel și cine sunt cei care le semnează. Nu dialogul și buna înțelegere sunt cele care contează, cu regret, ci setea de a vâna dușmani ai statalității și de a-i exclude din societate” , a notat publicistul.
Întrebat ce rol au, totuși, aceste declarații pentru unire, odată ce sunt simbolice, iar pe de altă parte, ele stârnesc un val de critici și nemulțumiri din partea forțelor de stânga, Gheorghe Cojocaru a spus că este un drept al acestor oameni, cetățeni și ei ai Republicii Moldova. Un drept să-și manifeste sentimentele într-un cadru legal și pașnic, fără să obstrucționeze într-un fel sau altul buna activitate a primăriilor și consiliilor locale și fără să pună în dificultate administrarea treburilor publice, în general.