Întovărășirile pomicole vor putea trece în componența localităților

Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege care va permite consiliilor locale, la solicitarea membrilor întovărășirilor pomicole, să decidă includerea acestora în intravilanul localităților. Autorul inițiativei legislative, Valentina Buliga, a declarat în plenul legislativului că în jur de 15 mii de familii locuiesc în întovărășirile pomicole, iar odată cu majorarea numărului de case construite se agravează situația urbanistică a localităților, transmite IPN.

Proiectul de lege vine cu completări la Codul funciar prin care se acordă posibilitatea modificării destinației terenurilor întovărășirilor pomicole în terenuri de construcții. Taxa de modificare a destinației terenurilor va fi achitată de către proprietri.

Valentina Buliga a menționat că din analiza cadrului normativ în vigoare care se referă la activitatea întovărășirilor pomicole rezultă o situație contradictorie. Conform Legii cu privire la administrația publică locală, nici consiliul local, nici primarul nu dispun de atribuții ce țin de activitatea întovărășirilor pomicole, în pofida faptului că printr-o hotărâre de Parlament, din anul 1991, toate întovărășirile pomicole create au fost tramsmise în administrarea autorităților publice locale.

În acest context, proiectul de lege vine să modifice și să completeze Codul funciar și Legea privind administrația publică locală, prin atribuirea în competența consiliilor sătești a atribuțiilor de modificare a perimetrului intravilanului localităților. Totodată, terenurile atribuite întovărășirii pomicole pot fi incluse în intravilanul localității, la solicitarea majorității membrilor acestora, prin modificarea intravilanului localității de către consiliul local, cu condiția includerii în planul urbanistic general al localității și lichidarea activității întovărășirilor pomicole, în modul stabilit de legislație.

Mai mulți deputați au semnalat posibilitatea apariției unor probleme prin icluderea întovărășirilor pomicole în componența localităților, dat fiind faptul că bugetul destinat inițial unui număr de locuitori va trebui să fie împărțit și cu cei din întovărășirile pomicole. Deputații au menționat că este posibilă și organizarea unor referendumuri locale prin care locuitorii comunelor să fie întrebați dacă sunt de acord cu includerea în componența localităților a teritoriilor din întăvărășirile pomicole.

Pentru a doua lectură deputații au cerut să fie stipulat un mecanism prin care Guvernul ar acorda susținere financiară primăriilor care au în preajmă întovărășiri pomicole, pentru ca autoritățile locale să realizeze planul urbanistic general. O altă propunere este crearea de noi localități în cadrul comunelor existente.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE