Interzis la localele trecute, Partidul „Șansă” poate participa la alegerile din 19 mai

Deși a fost interzis la alegerile locale din toamna trecută, Partidul politic „Șansă” va putea participa la alegerile locale noi și parțiale stabilite pentru data de 19 mai în unele localități din țară. Formațiunea se regăsește pe lista partidelor politice care au dreptul să participe la acest scrutin, publicată de către Comisia Electorală Centrală, transmite IPN.

În total la alegerile locale noi și parțiale stabilite pentru data de 19 mai în unele localități vor putea participa 63 de partide, printre care și Partidul „Șansă”.

La alegerile locale din toamna trecută, Comisia Situații Excepționale a decis excluderea înregistrării tuturor concurenților electorali din partea partidului „Șansă”. Atunci, premierul Dorin Recean preciza că decizia CSE vine ca urmare a analizei rapoartelor instituțiilor de drept care au relevat activități de influențare a proceselor electorale pe teritoriul țării în scopul promovării intereselor Federației Ruse prin intermediul unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor prin partidul „Șansă”.

Contactată de IPN, șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media CEC, Rodica Sîrbu, a precizat că decizia CSE cu privire la excluderea  candidaților din partea partidului „Șansă” se referea la alegerile locale din toamna anului 2023 și nu se răsfrânge asupra scrutinelor ulterioare.

Pe data de 19 mai 2024 vor avea loc alegeri locale noi pentru o nouă componență a consiliilor locale în localitățile Cairaclia din raionul Taraclia, Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia și Salcia din raionul Taraclia, dar și pentru alegerea primarului în comuna Târnova din raionul Dondușeni, orașul Bucovăț din raionul Strășeni, satul Sagaidac din raionul Cimișlia și comuna Hănăsenii Noi din raionul Leova. Totodată, în aceeași zi, vor avea loc alegeri parțiale pentru funcția de primar în localitățile Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, precum și alegeri parțiale pentru o nouă componență a consiliului local al comunei Cealîc din raionul Taraclia.

Potrivit datelor Agenției Servicii Publice, în Republica Moldova sunt înregistrate 81 de formațiuni politice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.