Interzicerea amplasării aparatelor de joc în blocurile de locuit şi în staţiile de transport a devenit subiect de dispută între consilierii municipali
Liderul fracţiunii liberal-democrate din Consiliul municipal Chinău (CMC), Alexandru Tănase afirmă că antreprenorii din domeniul jocurilor de noroc nu respectă regulamentul prin care a fost interzisă amplasarea automatelor de joc în blocurile de locuit şi la o distanta mai mică de100 metri de la staţiile de transport public. De asemenea, nu se execută restricţia de stopare a funcţionării acestor automate după orele 21.00, transmite Info-Prim Neo.
În şedinţa din 5 februarie a CMC, Alexandru Tănase s-a arătat nemulţumit de faptul că în presă au apărut informaţii eronate că aceste restricţii ar limita activitatea agenţilor economici şi că aleşii din fracţiunea PCRM nu au susţinut regulamentul în cauză. Consilierul a precizat că decizia a fost votată unanim de către CMC la 27 decembrie 2007.
Tănase a comunicat că, din momentul aprobării acestui regulament şi până în prezent, este ameninţat şi intimidat. „Personal mi-au fost transmise câteva mesaje să am grijă că am copii”, a spus Tănase, menţionând că anume pentru că are copii a şi promovat acest regulament, dar şi pentru pentru faptul că este în interesul societăţii ca aparatele de joc să fie scoase din Chişinău.
Tănase a menţionat că nu se lasă intimidat de aceste ameninţări şi a cerut colegilor din consiliu să-i fie solidari. El a declarat că prin Chişinău circulă zvonuri că proprietarii aparatelor de joc ar fi contribuit la crearea unui fond de 500 mii lei prin care doresc să-şi găsească susţinători printre consilierii municipali şi organele de justiţie, pentru a obţine anularea acestei interdicţii.
Consilierul Mişcării social-politice „Ravnopravie”, Valeriu Klimenco, a declarat că, deşi este împotriva jocurilor de noroc, nu consideră corecte restricţiile impuse, cel puţin din cauza faptului că şi în cazul comercializării ţigărilor şi a băuturilor alcoolice există pericolul că acestea vor fi consumate de către minori, însă, nu se iau astfel de restricţii. Klimenco spune că restricţionarea jocurilor de noroc va conduce la lichidarea totală a acestui domeniu de activitate în municipiu, ceea ce, de asemenea, nu este corect faţă de cei care au investit sume mari de bani în această afacere. De asemenea, spune el, bugetul municipal va pierde din această cauză circa 10 mln de lei anual.
Aparatele de joc funcţionează cu succes în străinătate, însă, acolo copii sunt educaţi în aşa fel, încât să nu meargă să piardă ultimii bani la aceste aparate, spune Klimenco. El a solicitat autorităţilor locale găsirea unei formule pentru a menţine încasările la buget din această activitate. Cu toate acestea, el susţine că amplasarea jocurilor de noroc ar trebui să fie interzisă în staţiile de transport public şi pe lângă şcoli.