Intersecția străzilor Dacia, Traian și Decebal necesită reabilitare, audit pietonal

Lipsa pavajului tactil de avertizare de-a lungul stațiilor de așteptare, platforme înalte, inaccesibile pentru persoanele în scaun rulant sau semafoare fără sonorizare – sunt probleme identificate de către reprezentanții organizațiilor membre ale platformei civice „Chișinăul accesibil pentru toți”, în urma unui audit pietonal în sectorului Botanica, transmite IPN.

Intersecția bulevardelor Dacia, Traian și Decebal reprezintă un spațiu public strategic. Vitalie Meșter, director executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, consideră că acesta ar trebui să fie un loc confortabil pentru toți, cu toate acestea, spune el, în acest moment e una dintre cele mai periculoase intersecții din municipiu, aici având loc multe accidente care s-au soldat cu traumatismul persoanelor.

„Se constată că această intersecție n-a fost reabilitată cred că de zeci de ani. Au avut loc doar unele reparații segmentare, efectuate de agenții economici care au ceva oficii, sedii și își desfășoară activitatea în prejma intersecției. Am observat în fața instituțiilor financiar-bancare, unde sunt locuri destinate pentru persoanele cu dizabilități, că sunt parcate automobile fără insigna persoană cu dizabilitate”, a declarat Vitalie Meșter.

Tot el mai spune că de-a lungul stației de așteptare a transportului public este necesar să fie instalat pavaj tactil pentru avertizarea persoanei cu dizabilitate de vedere. De asemenea, platformele stațiilor de așteptare a transportului public ar trebui să fie la nivelul zero, acum au vreo 20 cm înălțime față de trotuar. „Respectiv, unei persoane în scaun rulant sau unei mămici cu copil în cărucior îi va fi imposibil, practic, să urce în pavilionul stației”, a spus Vitalie Meșter.

Și la trecerile de pietoni rampele ar trebui să fie la nivelul zero, toate denivelările trebuie să fie înlăturate, iar semafoarele să fie asigurate cu sistem de sonorizare, a sugerat , directorul Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

Organizatorii spun că vor continua să evalueze și alte străzi și spații publice prioritare, printre care strada Ion Creangă, dar și bd. Moscovei, care în prezent se află în proces de reabilitare. Startul acestei campanii s-a dat pe 13 octombrie, când s-a realizat auditul mobilității pietonale în parcul catedralei metropolitane. Între timp, s-au evaluat și aleea, trecerile pietonale și stațiile de așteptare de pe bd. Mircea cel Bătrân. Ca urmare a auditului, organizatorii elaborează un plan de acțiuni care va fi transmis autorităților, pentru ca în procesul de reabilitare a străzilor acestea să țină cont de confortul tuturor grupurilor sociale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.