Următoarele alegeri parlamentare pot avea loc în perioada 28 noiembrie 2014 – 28 februarie 2015. Potrivit legislaţiei, scrutinul are loc în cel mult 30 de zile de la expirarea mandatului Parlamentului.
Secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Andrei Volentir, a declarat pentru IPN că interpretări privind perioada în care pot fi organizate alegerile apar pentru că în legislaţie se operează cu două noţiuni – mandatul Parlamentului şi mandatul deputatului. Mandatul Parlamentului începe cu şedinţa de constituire, iar mandatul deputatului din ziua alegerilor. Respectiv, deputatul are un mandat mai lung. „Aceasta spune doctrina constituţională, însă Curtea Constituţională a dat interpretare normei constituţionale şi, de aceea, se consideră că mandatul Parlamentului începe tot la data alegerilor”, a subliniat Andrei Volentir.
Solicitat de IPN, preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a spus că în 1997 Curtea Constituţională s-a expus pe marginea acestei confuzii, iar deciziile curţii sunt decisive.
Anterior, preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, spunea că alegerile vor avea loc anul acesta, la sfârşit de noiembrie, deoarece o campanie electorală în perioada sărbătorilor de iarnă nu este de dorit.
Pe de altă parte, unul dintre democraţi, parlamentarul Sergiu Sârbu, susţine că alegerile parlamentare pot avea loc în 2015, până la sfârşitul lunii martie, deoarece mandatul Parlamentului a început la sfârşitul lunii decembrie 2010.
E de menţionat că Partidul Democrat a elaborat un proiect de lege de modificare a sistemului electoral, care deocamdată nu este înregistrat. Conform bunelor practici ale Consiliului Europe, nu este recomandată modificarea sistemului mai târziu decât cu un an înainte de alegeri.