Internetul mobil prin reţelele 4G devine mai popular

În primul trimestru al anului 2015, numărul utilizatorilor care au accesat Internetul mobil prin reţelele 4G a crescut cu 34,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a totalizat circa 35,4 mii de clienţi, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă remis de Agenţia Naţională de Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Aceleaşi date arată că numărul utilizatorilor serviciului de acces la Internet mobil în bandă largă (prin modemuri/carduri/USB) a sporit cu 4,8% şi a însumat peste 1,2 milioane. Rata de penetrare a acestui serviciu la 100 de locuitori ai republicii a crescut cu 1,6% şi a constituit, la finele primului trimestru, 35%.

Potrivit datelor raportate de cei trei furnizori de reţele şi servicii publice de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom), numărul total al utilizatorilor care au accesat în perioada respectivă Internetul la puncte mobile (prin telefon/smartphone, modemuri/carduri/USB) s-a ridicat la 1,7 milioane, iar rata de penetrare a acestui tip de acces la Internet a atins nivelul de 48,5%.

Traficul de Internet la puncte mobile a crescut, faţă de primul trimestru al anului 2014, cu 43% şi a totalizat peste 9,6 milioane de GB. Consumul mediu lunar de trafic al unui utilizator a fost de 256,3 MB (+178%), iar consumul mediu lunar de trafic al unui utilizator de Internet mobil prin modemuri/carduri/USB a constituit 9,9 GB (+17%).

Specialiştii ANRCETI explică creşterea semnificativă a traficului de Internet prin intermediul telefonului mobil prin faptul că tot mai mulţi abonaţii procură şi utilizează smartphone, iar operatorii reţelelor mobile 3G şi 4G extind aria de acoperire a teritoriului ţării.

Din numărul total de utilizatori ai Internetului mobil în bandă largă 1,28 milioane au folosit tehnologia 3G, 42,2 mii – tehnologia 4G. În ceea ce priveşte modalitatea de acces, 82,9 % din utilizatori au accesat Internetul mobil prin telefonul mobil/smartphone, iar restul 17,1 % - prin intermediul modemurilor, cardurilor sau USB.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.