Internetul devine tot mai accesibil la sate
Numărul punctelor de acces public la Internet deschise în centrele raionale şi localităţile rurale din republică a crescut, în primele nouă luni ale anului curent, cu ritmuri mai mari decât în localităţile urbane, se arată într-un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică (ANRTI).
Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei, în perioada de referinţă, autoritatea naţională de reglementări în domeniu a autorizat să presteze servicii informatice în localuri publice 75 de companii, care au început să furnizeze atare servicii în 120 de localuri amplasate în 82 de localităţi, dintre care 80 – în centre raionale şi localităţi rurale.
În aceeaşi perioadă, SA „Moldtelecom” a deschis 46 de puncte de acces public la Internet în 37 de localităţi din republică.
În nouă luni ale anului trecut, agenţii economici care au obţinut licenţe pentru acest gen de activitate au deschis 103 localuri pentru prestarea serviciilor informatice, dintre care 62 sunt amplasate în municipiile Chişinău şi Bălţi, iar 41 – în sate şi centre raionale.
În anii 2002-2006, la ANRTI au fost înregistraţi 470 titulari de licenţă autorizaţi să presteze servicii informatice în localuri publice. Aceştia oferă asemenea servicii în 511 localuri, dintre care 334 sunt amplasare în municipiile Chişinău şi Bălţi, iar 177 - în centre raionale şi sate. Cele mai multe puncte de acces public la Internet au fost deschise în raioanele Drochia, Ialoveni, Anenii Noi, Făleşti, Soroca, Nisporeni şi Edineţ. De regulă, în localităţile rurale acestea funcţionează în incinta caselor de cultură, în şcoli, licee şi biblioteci. Titularii de licenţă dispun, în medie, de câte 7-10 computere. În mare, la sate conexiunea la Internet este asigurată prin linii telefonice obişnuite (dial-up) de „Moldtelecom”.
Specialiştii ANRTI explică aceste evoluţii prin creşterea rapidă a cererii pentru serviciile Internet, inclusiv în localităţile săteşti, şi prin lansarea unor oferte convenabile şi atractive pentru utilizatori. Potrivit surselor citate, tendinţele pozitive pe acest segment de piaţă şi acţiunile întreprinse de autorităţi pentru implementarea Strategiei Naţionale de edificare a societăţii informaţionale vor reduce aşa-numitul „decalaj digital” existent între sat şi oraş, ceea ce va permite sătenilor să beneficieze de toate avantajele accesului la reţeaua Internet pentru comunicare, studii şi afaceri.
Potrivit sondajelor sociologice efectuate la finele anului 2005, 28,5% din populaţia republicii utilizează computerul, dintre care 10,2% - la domiciliu. Aceleaşi sondaje arată că circa 16% din populaţie are acces la Internet, din care 33,9% - în localităţi urbane şi 4,6% - în cele rurale.