Interferențe administrative și politice în capitală, dezbateri IPN

De câteva luni în municipiul Chișinău se întâmplă multe lucruri noi, inclusiv schimbarea șefilor direcțiilor, serviciilor și întreprinderilor municipale și, mai nou, modificarea structurii direcțiilor Consiliului municipal Chișinău și ale Primăriei. Aceste modificări au impact, direct și indirect, asupra chișinăuienilor, dar și, ținând cont de rolul și locul capitalei, a întregii societăți a Republicii Moldova. Aceasta pe de o parte. Pe de altă parte, pe moment se pare că există mai puțină informație și comunicare referitoare la schimbările înfăptuite, pentru ca cetățeanul să poată înțelege mai multe despre rostul, impactul, beneficiile și riscurile acestor metamorfoze. Subiectele au fost abordate la dezbaterile publice cu tema: „Interferențe administrative și politice în capitală”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Igor Boțan, director executiv ADEPT, expert permanent al proiectului, a declarat că alegerile locale sunt de natură politico-administrativă. Și în acest caz interferențele administrative și politice sunt practic inevitabile, fapt care persistă și în municipiul Chișinău. Potrivit expertului, pornind de la faptul că CMC și Primăria sunt instituții eligibile, cetățenii participă la alegeri și acordă un mandat pentru o perioadă de patru ani. Respectiv, Consiliul este organul reprezentativ care aprobă decizii, primarul, care este și el un reprezentant al comunității, constituie un organ executor. În opinia sa, în situația actuală a municipiului Chișinău, se atestă o ruptură, iar ca urmare și apar decizii și acțiuni sporadice. Aceasta pentru că primarul general interimar nu are statut de oficial, eligibil în municipiu.

Expertul a menționat că astăzi, 12 februarie, Silvia Radu a prezentat un raport la o sută de zile de aflare în funcție, care cumva se pliază pe transparentizarea procesului decizional, lupta împotriva corupției etc. „În condițiile în care mesajul se pliază pe un mesaj general din țară, pe problemele cum ar fi – corupție, lipsă de transparență, conflict de interese, am putea spune că deciziile nu sunt sporadice. Cu toate acestea, actuala situație din municipiul Chișinău este absolut anormală. Nu poate fi văzut firul legitimității mandatului Silviei Radu, numită de o persoană care, la rândul său, nu a fost o persoană aleasă în funcția respectivă. Se cunoaște și despre pledoaria Partidului Liberal de a-l readuce în funcție pe Dorin Chirtoacă, însă este deja reacția organelor de drept care nu constată vreo încălcare în procesul de numire a Silviei Radu la conducerea Primăriei. Pe lângă situația anormală, se constată și ceva straniu și anume atitudinea față de primarul suspendat al capitalei în comparație cu un alt primar – Ilan Șor. Iar aceasta înseamnă că Dorin Chirtoacă este tratat de o manieră nu tocmai corectă, a spus Igor Boțan.

Vitalie Mucan, secretarul Fracțiunii Partidului Socialiștilor în CMC, a menționat că actualmente în Primărie se atestă schimbări, în sfârșit, în ultimii opt ani. În opinia sa, nu este vorba despre acțiuni sporadice, dar despre un complex de acțiuni, lansat acum doi ani, când în Consiliul municipal Chișinău au venit alte partide. Potrivit consilierului, în timp ce lumea se dezvoltă, municipiul Chișinău rămâne în urmă. Și în acest sens se impun reforme, acele reforme care au fost lansate cu întârziere. Alesul local a spus că există anumite riscuri generate de respectivele schimbări și din aceste considerente PSRM a insistat pe așezarea la o masă rotundă comună pentru a discuta și pentru a lua acele decizii care să aibă consecințe pozitive.

Secretarul fracțiunii PSRM a mai spus că sunt necesare decizii corecte și urgente pentru a schimba situația în municipiu, pentru că în ultimii opt ani toți au auzit că în municipiu este foarte bine, dar de facto lucrurile stau foarte prost în Chișinău. În opinia consilierului, este nevoie de o intervenție promptă pentru a schimba situația spre bine. Este nevoie de un complex de acțiuni pentru reformare, pentru că Primăria Chișinău rămâne una dintre cele mai corupte instituții din țară. Vitalie Mucan a afirmat că PSRM nu a abordat niciodată în CMC subiecte geopolitice și trebuie să se meargă înainte pe implementarea reformelor, pentru că acel sistem implementat pe parcursul a zece ani, nu mai merge.

Președintele Fracțiunii Partidului Liberal în CMC, Ion Cebanu, a afirmat că declarațiile secretarului fracțiunii PSRM în CMC reprezintă o dovadă a faptului „cine a adus-o pe Silvia Radu în Primărie”. Liberalul consideră că după reținerea primarului general Dorin Chirtoacă a avut loc uzurparea puterii la nivel municipal. Or, potrivit lui, Dorin Chirtoacă este primarul este ales, iar viceprimarii nu sunt aleși, iar atribuțiile de numire a viceprimarilor aparțin în exclusivitate primarului general ales.

„Există niște personaje care sunt viceprimari și doi dintre ei sunt numiți de un alt viceprimar. Întrebarea este al cui viceprimar este Silvia Radu?” – a lui Dorin Chirtoacă pentru că este primarul care are un mandat și ceea ce se întâmplă azi este uzurparea în executivul municipiului, de aceea toate lucrurile care au urmat pot fi puse sub semnul întrebării”, a spus Ion Cebanu. Liderul fracțiunii PL a mai spus că este un dezmăț ceea ce are loc în Consiliul municipal și în Primărie, iar din această cauză va avea de suferit tot municipiul Chișinău. Acesta a mai spus că așa-zisele reforme, inițiate de Silvia Radu, nu urmăresc un impact economic, dar sunt inițiate pentru a scăpa de anumiți funcționari.

Veaceslav Bulat, consilier al Fracțiunii Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” în CMC, a declarat că este greu de spus, dacă la nivel municipal este vorba despre reforme sau acțiuni sporadice. În opinia sa, aspectul politic în administrația locală e mai enunțat pe parcursul campaniei electorale, dar după ziua alegerilor campania se încheie și aspectele politice ar trebui să dispară. Totodată, rolul celor care vin în fruntea oricărei administrației publice locale este să respecte ce e prevăzut de lege – să promoveze interesele cetățenilor comunității, să organizeze și să presteze servicii publice. Aspectele politice, aspecte ce țin de relațiile internaționale, transfrontaliere sunt mai puțin în competența  autorităților publice locale, de aceea ele ar trebuie să se ocupe mai puțin de politică și mai mult de realizarea de activități.

Potrivit consilierului, dacă pe parcursul mai multor ani se bate pasul pe loc, iar organigrama, regulamentele nu suferă modificări timp de zece ani, e nevoie de întreprins măsuri – fie că sunt numite reforme sau acțiuni sporadice. Veaceslav Bulat a menționat că sistemul anterior spunea foarte clar că CMC avea întâietate și supremație asupra organului executiv, în anul 2016 s-a aplicat o lovitură prin legea promovată la insistența „unui partid de la guvernare”. De atunci, Consiliul a fost a fost deposedat de împuternicirea de a numi viceprimarii, legate de gestionarea patrimoniului sau a finanțelor etc. și aceste pârghii au fost trecute în competența unei singure persoane la nivel municipal. În opinia sa, ceea ce se întâmplă azi în municipiul Chișinău este un efect al atentării asupra funcționării sistemului de administrare publică locală și al încălcării echilibrului de separare a puterilor la nivelul administrației publice locale. „Consecințele mai urmează să fie văzute de la acea decizie nechibzuită a Parlamentului”, a spus Veaceslav Bulat.

La dezbateri a fost invitată și primarul general interimar al capitalei, Silvia Radu, însă edila a transmis prin Direcția comunicare cu publicul că nu poate onora invitația și nici nu poate delega pe nimeni care să o reprezinte. De asemenea, la dezbateri a fost invitată și președinta Fracțiunii Partidului „Partidul Nostru” în CMC, Elena Panuș, care nu a reușit să vină.

Dezbaterile publice „Interferențe administrative și politice în capitală”, constituie ediția a 87-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

  • igor botan despre situatia de la primaria chisinau.mp3
  •     0
  • veaceslav bulat despre situatia din primaria chisinau sicmc.mp3
  •     0
  • vitalie mucan despre situatia din primaria chisinau si cmc.mp3
  •     0
  • ion cebanu despre situatia din primaria chisinau.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE