Interese neanunţate încă ameninţă existenţa SA „Termocom”, Dorin Chirtoacă
Datoriile istorice pe care le are SA „Termocom” rămân a fi punctul nevralgic al întreprinderii şi în continuare. Există anumite influenţe care nu au fost formulate clar până la acest moment asupra întreprinderii care pot pune în pericol activitatea acesteia. Autorităţile centrale ar trebui să ia atitudine în rezolvarea problemei datoriilor istorice, pentru a nu bloca activitatea în continuare a SA „Termocom”. Declaraţii în acest sens a făcut primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, transmite Info-Prim Neo.
Dorin Chirtoacă susţine că datoriile istorice imense pe care SA „Termocom” le înregistrează faţă de CET-uri şi SA „Moldova-Gaz” s-au acumulat în perioada când aceștia erau creditorii instituţiei. Din acest motiv anume creditorii sunt responsabili de falimentarea SA „Termocom”, spune primarul.
„Datoriile de 1,5 miliarde lei au fost acumulate tocmai în perioada când SA „Termocom” era condusă de consiliul creditorilor companiilor faţă de care acum are datorii. Cum se întâmplă că, atunci când tu conduci întreprinderea, îi permiţi să acumuleze datorii care crează un prejudiciu mare şi nu i-ai nici o măsură, stai şi te uiţi la situaţie? Iar atunci când întreprinderea nu crează datorii, devine rentabilă, începi să pui presiune şi să blochezi activitatea acesteia?”, se întreabă Dorin Chirtoacă.
Primarul general consideră că statul, în persoana guvernului, ar trebui să întreprindă anumite acţiuni pentru remedierea situaţiei. Dorin Chirtoacă spune că acţiunile întreprinderii CET 2 aparţin statului, statul deţinând şi un pachet de peste 30% acţiuni la SA „Moldovagaz”. El afirmă că nu există voinţă comună, de aceea SA „Termocom” rămâne a fi presată şi în continuare. Chirtoacă admite că s-ar putea crea o situaţie asemănătoare cu cea a SA „Moldovagaz”, când, din cauza datoriilor, a trecut sub gestiunea majoritară a complexului rusesc „Gazprom”.
Vicedirectorul SA „Termocom”, Vasile Leu, spune că la acest moment CET 2 a înaintat în instanţa de judecată cererea privind recuperarea datoriilor istorice de până la anii 2008, în valoare de 767 milioane lei. Iar printr-o decizie a instanţei sunt puse sub sechestru 252 milioane lei. „Avem preîntâmpinare ca până miercuri să achităm 90 milioane lei către CET 2. Toate acestea conduc la probleme mai grave, săptămâna trecută CET 2 a mai sustras 10 milioane de lei pentru anul 2002 şi toate aceste sustrageri vor diminua procentul de achitare pentru livrările curente”, afirmă Vasile Leu.