Intenția de vot în municipiul Chișinău, sondaj WatcDog.MD și CBS AXA

Dacă mâine ar avea loc alegeri pentru primarul general al municipiului Chișinău, 18,9% din alegători ar vota pentru Andrei Năstase, candidatul Blocului electoral ACUM, iar 13,6% ar vota pentru Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor. Pentru fostul primar, liberalul Dorin Chirtoacă ar vota 8,2% din intervievați, iar pentru candidatul independent Ruslan Codreanu, fost primar interimar – 5,9%. Alți candidați ar acumula sub 2% din sufragii. 24,1% din respondenți sunt indeciși, 11,5% au refuzat să spună cu cine ar vota, iar 9% afirmă că nu vor participa la alegeri. Datele se conțin într-un sondaj prezentat miercuri, 25 septembrie, de către Comunitatea WatcDog.MD și CBS AXA. La cercetare au participat doar chișinăuieni cu drept de vot.

Într-o conferință de presă la IPN, Vasile Cantarji, sociolog CBS-AXA, a menționat că eșantionul pe care a fost realizat cercetarea este de 502 persoane cu vârstă de 18 ani și mai mult, locuitori ai municipiului Chișinău. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a municipiului Chișinău, cu o eroare maximă de +4,4%. Sondajul a fost realizat prin metodă mixtă – telefonic 60% și în teren 40%. Datele au fost culese în perioada 9-23 septembrie, care potrivit sociologului, este una destul de extinsă. Însă pe de altă parte, această perioadă a cuprins etapa cea mai amorfă a perioadei electorale. În mare parte, în acest timp, candidații se aflau în proces de colectare de semnături, de înregistrarea și mai puțin s-au preocupat de promovarea strategiilor electorale.

Întrebați dacă vor participa la alegerile din 20 octombrie, 54,6% au răspuns că neapărat vor merge la vot. Vor merge dacă nu-i va împiedica nimic 20,5% din respondenți.

Expertul WatchDog Valeriu Pașa a menționat că cercetarea cuprinde și profilul votanților liderilor cursei, Andrei Năstase și Ion Ceban. „Populația masculină este clar în favoarea lui Andrei Năstase. Tinerii în majoritate absolută se declară că l-ar vota pe Andrei Năstase, dar să nu uităm că și intenția de participare la vot aici este cam cea mai joasă. Vorbitorii de română sunt clar în favoarea lui Andrei Năstase, la fel cum vorbitorii de limbă rusă sunt clar în favoarea lui Ion Ceban. Această discrepanță nu a dispărut nicăieri. Și dacă vorbim de studii, vedem o favorizare a lui Ion Ceban printre cei cu studii medii incomplete și un rating net superior al lui Andrei Năstase în rândul celor cu studii superioare. Și această împărțire pe profil social și etnic al alegătorilor între ce numim noi convențional dreapta și stânga se păstrează și în aceste alegeri”, a notat Valeriu Pașa.

În altă ordine de idei, Valeriu Pașa a declarat că în cadrul ultimelor campanii au fost publicate date care s-au pretins a fi sondaje, dar au avut de fapt scopul de a favoriza un candidat sau altul, manipulând opinia publică. Or, WatchDog și CBS-AXA și-au propus să prezinte mai multe cercetări pentru a îmbunătăți calitatea și pentru a spori gradul de onestitate a campaniei prin combaterea manipulării. Până la alegerile din 20 octombrie urmează să fie prezentate încă trei sondaje. Concomitent vor fi prezentate rapoarte de monitorizare a mass-media cu privire la reflectarea campaniei electorale.

  • Vasile Cantarji despre intentia de a participa la vot
  •     0
  • Valeriu Pasa despre intentia de vot
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.