Înţelegerea beneficiilor eurointegrării trebuie adusă până la fiecare om, Iurie Leancă
Vicepremierul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iurie Leancă afirmă că este absolut necesar să se revină asupra conceptului de comunicare cu populaţia pentru a explica beneficiile de care va avea parte fiecare cetăţean în urma realizării proceselor de eurointegrare. Potrivit lui, insuficienţa acestei comunicări, precum şi criza economică din spaţiul UE alimentează euroscepticismul ca fenomen şi tendinţă, remarcat de sondajele de opinie din ultimul timp. Dar şi în aceste condiţii este important să se ţină cont de premizele îmbunătăţirii situaţiei economice în spaţiul european, care se va răsfrânge în mod direct asupra vieţii cetăţeanului moldovean. Declaraţii în acest sens şeful diplomaţiei moldoveneşti a făcut în interviul pentru Info-Pri Neo, publicat la 22 noiembrie.
„Evaluările date rezultatelor unor sondaje de analiştii politici, dar şi de sociologi, relevă mai degrabă un raport de cauzalitate între scăderea procentului de susţinători ai aderării la UE şi criza economică pe o care o traversează în prezent UE, dar şi Europa în întregime şi nu numai. De altfel, tendinţe similare sunt înregistrate şi la nivelul statelor membre ale UE, populaţia cărora a fost, de asemenea, vulnerabilizată de efectele crizei economice. Ceea ce simţim şi vedem în acest moment, cu siguranţă nu poate fi neglijat, dar ceea ce este poate mai important e perspectiva îmbunătăţirii situaţiei economice la nivel european, ceea ce va avea implicaţii directe şi asupra nivelului de trai din Republica Moldova. Faptul că UE investeşte în modernizarea drumurilor noastre, şi aveţi posibilitatea să vă convingeţi de aceasta călătorind prin ţară, a reţelelor noastre electrice şi conexiunilor de gaze naturale, în dezvoltarea agriculturii şi industriei vinului, de exemplu, nu ne poate face decât încrezători şi optimişti în viitorul european al Republicii Moldova”, a spus Iurie Leancă.
Pentru a se ajunge la această finalitate, autorităţile moldoveneşti urmează să-şi revadă strategia de eurocomunicare cu populaţia, eventual, după modele care au adus rezultate bune în alte ţări care s-au aflat în situaţia Moldovei.
„E adevărat că instituţiile statului, fiind atât de plenar angajate în activităţile de reformare a domeniilor vieţii social-economice, au acordat mai puţină atenţie comunicării cu cetăţenii în vederea explicării proceselor de modernizare lansate, dar şi a finalităţii acestora. Este absolut necesar să revenim asupra comunicării cu populaţia pentru a explica beneficiile de care vom avea parte, pe termen scurt şi mediu, în urma întrevederilor cu oficialii europeni, în vederea imprimării unui caracter structurat şi sistemic”, a spus el.
În context, ministrul de externe crede că cetăţeni moldovenii trebuie să înţeleagă foarte clar diferenţa dintre a merge în Europa în mod individual, de multe ori prin riscuri sacrificii mari, pe de o parte, şi a deveni parte a Europei.
„Aderarea Republicii Moldova la UE va face diferenţa între a ajunge în Europa şi a deveni parte integrantă a Europei, beneficiind, pe picior de egalitate cu celelalte state membre, de toate oportunităţile de ridicare a standardelor şi calităţii vieţii pe care o oferă Europa unită. Spre exemplu, schimbul de mărfuri nu se va mai face cu o piaţă externă, ci pe piaţa internă a UE a cărei parte va fi şi Republica Moldova, ceea ce implicit exclude aspectele transfrontaliere, taxe, vămi etc. Aderarea la Spaţiul Schengen, participarea plenară la toate politicile UE privind coeziunea şi dezvoltarea regională, dezvoltarea rurală, promovarea investiţiilor, susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, piaţa energetică unică, sunt alte avantaje incontestabile ale aderării la UE. La rândul lor, beneficiile cu caracter politic sunt mai mult decât evidente. Toate acestea, însă, nu vor veni decât prin aderarea plenară, dacă aş putea spune aşa, la UE”, a spus ministrul afacerilor externe şi integrării europene Iurie Leancă în interviul pentru Info-Pri Neo.