Integrarea Moldovei pe piaţa energetică a UE, discutată la Bruxelles

Integrarea Republicii Moldova pe piaţa energetică, prin dezvoltarea cadrului legal şi dezvoltarea interconexiunilor de gaz şi electricitate cu UE, sunt subiecte discutate de către premierul Pavel Filip şi vicepreşedintele Comisiei Europene, comisar pentru Uniunea Energiei, Maroš Šefčovič, la Bruxelles. De asemenea, oficialii au pus în discuţii şi stadiul de implementare a angajamentelor asumate, pe dimensiunea sectorială a Acordului şi Agendei de Asociere, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, oficialii au accentuat necesitatea consolidării cooperării privind securitatea energetică, în special diversificarea rutelor şi surselor de aprovizionare. În mod particular, au fost discutate subiecte ce ţin de transpunerea pachetului III energetic, extinderea proiectului gazoductului Iaşi-Ungheni, consolidarea independenţei Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică.

Premierul a apreciat eforturile întreprinse de Comisia Europeană şi de Maroš Šefčovič, în vederea consolidării securităţii energetice europene, evidenţiind iniţiativa vicepreşedintelui de creare a unui cadru de cooperare dedicat regiunii Europei Centrale şi de Sud-Est (grupul CESEC), la care participă şi Republica Moldova.

Interlocutorii au discutat care sunt modalităţile concrete de susţinere a Republicii Moldova în eforturile sale de modernizare a sectorului energetic şi integrare în sistemul regional.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.