Integrarea în UE – opţiunea ireversibilă a Republicii Moldova Aşteptările Chişinăului, condiţiile Bruxelles-ului

BRUXELLES 11.12.2013 - Centrul Român de Politici Europene (CRPE) a lansat joi la Bruxelles, în cadrul evenimentului “EU integration – Moldova’s irreversible choice” (Integrarea în UE – opţiunea ireversibilă a Republicii Moldova), alături de partenerii săi, Asociaţia pentru Politică Externă (APE) şi European Policy Centre (EPC), raportul “După faptă şi răsplată. Cum poate susţine UE în continuare traiectoria europeană a Republicii Moldova”. 

Dezbaterea s-a bucurat de prezenţa unor înalţi oficiali ai României şi Republicii Moldova la Bruxelles, de cea a unor diplomaţi din instituţii europene, a experţilor şi cercetătorilor din think tank-uri din diferite state membre UE.      

Eugen Caras, şeful misiunii Republicii Moldova la UE,  a declarat că există așteptarea Chișinăului ca, în privința vizelor, aprobarea statelor membre UE să se producă în actualul mandat al Parlamentului European (până în aprilie 2014). 

“Există ambiția ca acest Acord de Asociere să fie semnat în septembrie. Agenda de asociere va fi în curând negociată și sperăm să nu dureze prea mult. Aceasta include toate elemente care trebuie abordate”, a spus Dirk Schuebel, în prezent şef al Diviziei Parteneriatul Estic - relaţii bilaterale din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă, fost şef al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova (2009 – 2013). El a avertizat însă că reforma justiției și lupta împotriva corupției “la toate nivelurile, dar mai ales la nivel înalt” trebuie să fie priorități ale Guvernului de la Chișinau.

“Este înţelept să stabilim deadline-uri, dar trebuie să fim realiști și să nu accelerăm neapărat chestiuni care nu pot fi grăbite”, a apreciat Dirk-Jan Kop, reprezentant special pentru Parteneriatul Estic în Ministerul Afacerilor Externe al Olandei. 

Background

După mai mult de trei ani de negocieri intense, Republica Moldova a parafat la Vilnius Acordul de Asociere (AA) şi Acordul de instituire a unei Zone de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) cu UE, fiind şi prima ţară din Parteneriatul Estic care a reuşit să îndeplinească toate cerinţele din Planul de Acţiune pentru Liberalizarea Vizelor.

Drumul către semnarea propriu-zisă a AA/DCFTA în toamna anului 2014 nu va fi însă unul lin. Cazul Ucrainei ofera un precedent clar: cu fiecare pas pe care Republica Moldova îl face către UE, presiunea politică şi economică a Rusiei creşte. 

Embargoul asupra vinului, ameninţările cu tăierea gazului, presiunile care au determinat amânarea implementării celui de-al treilea pachet legislativ în domeniul energiei reprezintă mostre ale piedicilor pe care Rusia le poate pune în calea traiectoriei europene a Moldovei.  

În acest context, raportul consorţiului coordonat de CRPE analizează principalele paliere pe care se vor desfasura negocierile până în toamna lui 2014, când este preconizată semnarea Acordului de Asociere şi oferă UE câteva recomandări. 

Autorii raportului „După faptă şi răsplată. Cum poate susţine UE în continuare traiectoria europeană a Republicii Moldova” arată că Bruxelles-ul trebuie să demonstreze solidaritate, angajament şi flexibilitate faţă de partenerii estici care livrează ceea ce au promis, cum este Republica Moldova.  Pentru a merge mai departe, spre procesul de integrare, UE are nevoie de o mai mare vizibilitate în rândul cetătenilor moldoveni, care trebuie să înţeleagă beneficiile pe termen lung ale europenizării. 


Raportul integral, în limba română, este ataşat acestui email şi va fi disponibil pe www.crpe.ro

Raportul integral, în limba engleză, va fi disponibil pe platforma www.eumoldovadialogue.ro unde regăsiţi cele mai recente analize şi comentarii ale experţilor din toate statele membre legate de perspectivele şi negocierile UE – Republica Moldova.  

Raportul şi platforma de dezbatere sunt lansate în cadrul proiectului „EU-Republic of Moldova Think Tank Dialogue”, care este finanțat de Unitatea Asistență Oficială pentru Dezvoltare din cadrul Ministerului Român al Afacerilor Externe, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare – Biroul Regional din Bratislava.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.