Integrarea în economia UE va permite Moldovei să se modernizeze şi să devină competitivă

Deşi producătorii moldoveni vor trebui să activeze în condiţiile unei drastice concurenţe, în cazul aderării la Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE, ei vor avea de câştigat, a menţionat  economistul Adrian Lupuşor, directorul Centrului Analitic Independent Expert - Grup în cadrul conferinţei „Opţiunile integraţioniste ale Republicii Moldova, transmite IPN.

În baza unor studii, elaborate de Expert – Grup, Lupuşor a menţionat că veniturile de care ar putea beneficia producătorii pentru produsele alimentare livrate pe piaţa europeană se vor majora cu 5%. Va creşte accesul întreprinderilor moldoveneşti atât pe piaţa ţărilor UE, cu pe peste 500 mln de consumatori, cât şi pe piaţa Turciei şi altor ţări, deoarece standardele comunitare sunt recunoscute pe plan internaţional. Economia Moldovei va deveni mai competitivă şi se va extinde cu 6,4 la sută. În acelaşi timp, opţiunea Uniunea Vamală Rusia Belaruşi Kazahstan va determina contractarea ei cu 4%, deoarece va interveni obligativitatea adoptării politicii vamale şi standardelor ruseşti,care nu sunt recunoscute pe plan mondial. Pe lângă barierele tarifare, exportatorii moldoveni vor trebui să se confrunte şi cu importante bariere nontarifare pe piaţa comunitară (dacă Moldova nu va avea Acord de liber schimb). Totodată, tarifele mai mari la import vor scumpi produsele de consum şi produsele investiţionale, importate din UE, ceea ce ar putea lovi în competitivitatea economiei moldoveneşti, în climatul investiţional şi bunăstarea populaţiei.

Lupuşor a mai subliniat că producătorii moldoveni vor avea posibilitatea să exporte produse de origine animală pe piaţa UE. În prezent, Republica Moldova exportă doar miere de albini, iar în curând şi ouă procesate industrial (praf de ouă).

Pe parcursul discuţiei s-a reamintit că nu trebuie uitat că principala destinaţie a migranţilor moldoveni rămâne Federaţia Rusă, de unde vine mai mult de jumătate din suma remitenţelor.

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei, a spus că opţiunea aleasă de Republica Moldova este integrarea în UE, inclusiv integrarea economică, ceea ce va permite modernizarea economiei, schimbarea însuşi a modelului de organizare economică. Pe de altă parte, regimul comercial liber cu UE nu înseamnă că Moldova nu va avea posibilitate să  dezvolte relaţiile comerciale tradiţionale, cu Federaţia Rusă, cu alte ţări CSI.

„Noi vrem ca Republica Moldova să devină o zonă de interese a  Estului şi Vestului şi nu o zonă de divergenţe între  Est şi Vest”, a specificat Lazăr.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.