Integrarea europeană dictează ritmul integrării vamale moldo-române, conferinţă de presă

Proiectele colaborării bilaterale dintre serviciile vamale ale Republicii Moldova şi României dau roade semnificative la această etapă, pregătesc terenul pentru aprofundarea integrării europene a Republicii Moldova în acest domeniu şi oferă facilităţi importante cetăţenilor de pe ambele părţi ale frontierei moldo-comunitare. Date şi concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul conferinţei de presă comune, ţinute la Chişinău de către directorul general al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Vitalie Vrabie şi directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor din România, Claudiu Ardeleanu, transmite IPN.

Potrivit şefului Serviciului Vamal de la Chişinău, întrevederea de până la conferinţă a celor doi oficiali este foarte importantă pentru consolidarea colaborării la frontiera comună, în special prin prisma perspectivelor şi aspiraţiilor de integrare a Republicii Moldova în conformitate cu acordul de asociere cu UE. „Am discutat cu domnul Ardeleanu despre eficienţa implementării Planului de cooperare bilaterală din 28 decembrie 2015 care a contribuit semnificativ la intensificarea măsurilor antifraudă şi de facilitare a traficului transfrontalier. Datorită contrapunerii punctuale a datelor privind mijloacele de transport destinate transportului internaţional de mărfuri, doar în primul trimestru al acestui an, Serviciul Vamal a depistat 4 cazuri de fraude vamale. La această temă am convenit cu colegii români despre necesitatea implementării unui mecanism de contrapunere punctuală a datelor în format electronic, în perspectivă”, a precizat Vitalie Vrabie.

Un subiect aparte al discuţiilor l-a constituit proiectul pilot la frontiera moldo-română privind controlul comun la punctul de trecere Cahul-Oancea şi recunoaşterea agenţilor economici autorizaţi din UE, la punctul de trecere Leuşeni-Albiţa. „Am convenit cu colegii români urgentarea definitivării proiectului termenilor de referinţă şi remiterea acestora spre aprobare Comisiei Europene”, a spus Vitalie Vrabie.

Potrivit lui, în ceea ce priveşte implementarea la punctul de trecere Leuşeni-Albiţa a proiectului pilot privind recunoaşterea naţională de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova operatorilor din UE, este deja realizată prima fază a proiectului care a demarat din 1 iulie până în 31 decembrie 2015. „Raportul de evaluare aferent acestei perioade de timp a fost transmis Comisiei Europene, fiind decisă prelungirea cu 6 luni a proiectului pilot. De la lansarea proiectului, 16 companii din UE deţin certificatul agentului economic autorizat, respectiv, au beneficiat de simplificările acordate de punctul de trecere Leuşeni. În perspectivă se preconizează recunoaşterea mutuală care presupune acordarea acestor facilităţi şi agenţilor economici autorizaţi din Republica Moldova, care efectuează livrări de mărfuri în spaţiul comunitar”, a concluzionat Serviciului Vamal al Republicii Moldova.


Potrivit şefului Direcţiei Generale a Vămilor din România, Claudiu Ardeleanu, colaborarea aprofundată între cele două servicii este o necesitate de ordin atât bilateral, cât şi european şi global. „E o lume globalizată, interconectată, informatizată, toată lumea vrea repede şi bine. Toată lumea vrea să treacă frontiera repede, să beneficieze de servicii de calitate, să nu stea la cozi, să nu aibă un comportament nepotrivit funcţionarul vamal. Cred că proiectul de control la un singur filtru în ceea ce priveşte călătorii va prinde viaţă la începutul anului 2017, iar cel cu operatorii economici autorizaţi este într-o fază avansată de rezolvare. Suntem siguri că această abordare comună, de bună înţelegere şi respect reciproc care există între noi, va da rezultate, va determina şi pe colegii noştri să nu constituie o barieră nejustificată în calea călătoriei cetăţenilor sau în calea comerţului legitim”, a spus Claudiu Ardeleanu.

El a precizat mecanismele de funcţionare a controlul comun la punctul de frontieră Cahul Oancea. „Colegii din Republica Moldova, de la Vamă şi de la Poliţia de Frontieră, vor realiza această activitate pe teritoriul României la un singur filtru. Asta ce înseamnă ? Călătorul când trece frontiera nu are de aşteptat la două bariere. Preconizăm ca după data de 1 ianuarie acest proiect să fie materializat pentru că, dacă nu mă înşel, în luna septembrie anul acesta va avea loc subcomitetul Uniunii Europene cu Moldova pe problematică vamală şi acolo urmează să fie aprobaţi termenii de referinţă şi întreg proiectul de către Uniunea Europeană şi atunci într-o perioadă mai scurtă vrem să şi implementăm”, a spus şeful Vămii române.

Potrivit şefului Vămii moldoveneşti, în anul 2015, peste 300 mii de cetățeni au traversat în ambele sensuri punctul comun de control Cahul-Oancea, care, de la începutul anului viitor, se vor bucura de facilităţi semnificative, pe care nu le-au avut până acum. „E o practică mondială, cunoscută”, a spus el.

Şefii celor două servicii vamale s-au arătat încrezători că, în scurt timp, proiectul Cahul-Oancea va putea fi extins a asupra altor două-trei puncte de control.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.