Integrarea europeană a Republicii Moldova nu va fi posibilă atâta timp cât o schimbare de guvernare sau o schimbare de majoritate politică în Republica Moldova va ameninţa direcţia geo-politică a acestui stat. De această părere este ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca.
Într-o dezbatere publică la tema :„România ca model pentru parcursul european al Republicii Moldova”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova, diplomatul român a spus că societatea din Republica Moldova prin intermediul reprezentanţilor săi va trebui la un moment dat să se pronunţe asupra vectorului pe care trebuie să-l urmeze ţara şi să depună eforturi comune pentru a atinge acel obiectiv.
„Clasa politică şi liderii societăţii din România, cultele religioase etc au semnat la Snagov un document prin care au fost cu toţii de acord că vectorul de dezvoltare a României este integrarea în NATO şi în Uniunea Europeană. Mă tem că Republica Moldova nu se poate dispensa de un asemenea proces. Că i se va spune acordul de la Ghidighici, sau altfel, nu contează, însă va trebui la un moment dat ca societatea să decidă că asta este direcţia de urmat şi că trebuie depuse în comun toate eforturile pentru a atinge acest proces”, a spus Marius Lazurca.
Acesta a menţionat că procesul de integrare europeană este un proces care se programează pe termen îndelungat, care depăşeşte ciclurile electorale. De aceea este nevoie să existe o predictibilitate dincolo de scadenţele electorale. „Încă mai important este că integrarea europeană este un proces suficient de dificil, încât lipsa unui sprijin popular pentru acest proces privează procesul de energia de care are nevoie. Este nevoie de un pact de societate, prin care moldovenii, în urma unui proces consultativ, prin dezbateri iniţiate de partidele politice, de universităţi etc să decidă pentru totdeauna către ce direcţie poate să meargă acest stat astfel, încât să se asigure cetăţenilor nevoile lor fundamentale de libertate, securitate etc.”, a notat ambasadorul român.
Marius Lazurca a precizat că trebuie găsit modelul care se potriveşte cel mai bine Republicii Moldova şi care poate fi susţinut de toţi cetăţenii săi pe termen lung, indiferent care ar fi costurile pe care le presupune acest obiectiv.
„Sondajele arată că există cel puţin un segment al populaţiei care pare să gliseze destul de uşor în opţiunile importante cu privire la acest act. Este foarte dificil când o parte atât de importantă a societăţii îşi schimbă părerea atât de uşor, repede şi spontan. Este nevoie de consolidarea societăţii în jurul unor valori, idei forte pe care politicienii sunt chemaţi să le explice societăţii, iar societatea să-i mandateze cu încredere prin votul ei pe aceşti politicieni ca să urmeze aceste obiective”, a adăugat Marius Lazurca.
Dezbaterea „România ca model pentru parcursul european al Republicii Moldova”, este a 30-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizat de IPN, în parteneriat cu Radio Moldova şi susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.