„De aceea, șeful statului nu ar trebui să ezite în privința declanșării procedurilor ce conduc în mod iminent, fie la dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate, fie la asumarea responsabilității pentru guvernare de către PSRM, alături de Partidul Șor...”
---
Fără perioadă de catifea
Președintele Maia Sandu nu are cum profita de perioada de catifea de 100 de zile, în care să fie tratată cu indulgență de către oponenți și simpatizanți. Întâmplarea a făcut ca șeful statului să intre în exercițiul funcției peste o zi de la prezentarea demisiei Guvernului și declanșarea crizei guvernamentale. Pe fundalul multiplelor crize cu care se confruntă Republica Moldova, este de neimaginat că simpatizanții și oponenții vor aștepta până când noul șef al statului se va acomoda și va intra într-un ritm normal de activitate. Mai mult, în discursul său inaugural Maia Sandu s-a referit în mod expres la faptul că “realitatea ne bate la ușă. Prioritățile momentului sunt pandemia și criza economică”, soluția ieșirii din criză fiind identificată după cum urmează: “Alegerile anticipate sunt singura cale pentru a curăța Parlamentul și a ieși din impas. Nu există altă soluție. În Parlamentul actual nu există 51 de voturi care să susțină un guvern al poporului.”
Dacă persistă convingerea că singura soluție de depășire a crizei este declanșarea alegerilor anticipate, atunci se ivește o nedumerire – de ce președintele nu întreprinde nimic pentru apariția circumstanțelor ce justifică declanșarea anticipatelor? Răspunsul la această întrebare îl intuim din reacțiile foștilor colegi de partid ai Maiei Sandu, care invocă jocurile duplicitare ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), despre care se știe că una spun și alta fumează. Într-adevăr, PSRM și liderul acestuia – Igor Dodon, se exprimă de o manieră incertă, deopotrivă, în favoarea alegerilor anticipate sau a instaurării unui guvern provizoriu.
Astfel, trebuie să înțelegem că frica de eventualele manevre ale fracțiuni parlamentare a PSRM paralizează activitatea Președinției, ținând-o în stare de prostrație. Este un argument în plus în favoarea inoportunității alegerii directe a șefului statului într-o republică parlamentară. Într-adevăr, ex-președintele Igor Dodon, ales direct, dar fără împuterniciri, a bătut câmpii de-a lungul a 4 ani pentru ca la expirarea mandatului prezidențial să ne anunțe că: cea mai mare realizare este că am fost în peste 600 de localități. De parcă turismul pe banii publici ar figura printre atribuțiile șefului statului și ar necesita capacități excepționale. Actualmente, succesorul lui Igor Dodon – președintele Maia Sandu, își începe mandatul prezidențial în condițiile când are atribuții de simplu moderator în procesul de găsire a soluției pentru ieșirea din criza guvernamentală, suprapusă pe un șir de alte crize.
Acțiuni necesare și complementare
Lipsa soluțiilor pentru ajungerea cu certitudine la dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate i-a făcut pe foștii colegi de partid ai președintelui Maia Sandu să apeleze la serviciile Curții Constituționale (CC), care ar trebui să găsească argumente în favoarea posibilității autodizolvării Parlamentului. Se crede, absolut incorect, că o astfel de soluție ar scuti șeful statului de necesitatea de ași asuma riscul începerii procedurilor constituționale, care ar putea conduce la dizolvarea Parlamentului, dar ar putea și eșua. De fapt, un avantaj al autodizolvării unui for legislativ nefuncțional l-ar reprezenta doar reducerea termenilor de ajungere la alegerile anticipate, nimic mai mult.
Din considerentele menționate, adresarea deputaților fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la CC este salutară, dar în actualele circumstanțe ea reprezintă doar o soluție complementară. Dacă am admite că CC va oferi un răspuns pozitiv în privința autodizolvării Parlamentului, oricum realizarea acestei opțiuni va necesita adoptarea unei legi speciale cu participarea PSRM. Mai mult, statele unde este posibilă autodizolvarea forurilor legislative au elaborate regulamente aplicarea cărora necesită timp și garanții de respectare a procedurilor respective. Astfel, o eventuală soluție de autodizolvare a Parlamentului este irealizabilă fără suportul activ și participarea PSRM.
Astfel, ne convingem că singurul avantaj al soluției de autodizolvare a Parlamentului s-ar referi la testarea sincerității PSRM că chiar își dorește dizolvarea Parlamentului. Alte avantaje, pur și simplu, nu există. Ne-am convins că PSRM nu acceptă categoric soluția autodizolvării Parlamentului. Așa că chiar dacă CC s-ar exprima în favoarea posibilității autodizolvarea forului legislativ, oricum PSRM ar respinge realizarea unui astfel de scenariu, insistând pe procedurile prescrise de articolul 85 din Constituție, realizarea cărora necesită 2-3 luni până se ajunge la dizolvarea Parlamentului. În astfel de circumstanțe, singura soluție este ca președintele Maia Sandu să înceapă procedura de numire a candidaturii pentru funcția de prim-ministru și să se asigure că această candidatură și garnitura sa guvernamentală nu vor ajunge la faza de învestire.
Chiar dacă PSRM nu ascunde că și-ar dori să demonstreze incapacitatea Președinției de a adopta decizii rapide și eficiente, trebuie menționat faptul că până în prezent PSRM a făcut pași importanți în direcția ce conduce spre dizolvarea Parlamentului:
- a convins Guvernul Chicu să-și prezinte demisia;
- a confirmat, în cadrul consultărilor inițiate de șeful statului, că nu face parte din vreo majoritate parlamentară, lăsând numirea candidaturii pentru funcția de prim-ministru la latitudinea președintelui Maia Sandu;
- a asigurat opinia publică că, oricum, își dorește mai degrabă declanșarea alegerilor anticipate, decât asumarea răspunderii pentru o guvernare în condiții mult mai dificile decât cele ce au condus la eșecul lui Igor Dodon la recentele alegeri prezidențiale.
În astfel de circumstanțe, președintelui Maia Sandu nu-i rămâne decât să-și ia inima-n dinți și să propună o candidatură la funcția de prim-ministru. Singura măsură de protecție în fața eventualelor manevre ale PSRM este să propună un candidat care ar înainta un program de guvernare decent, dar contrar principiilor statutare și programatice ale PSRM, tocmai pentru a descuraja manevrele de schimbare a macazului în favoarea unui guvern provizoriu. Această procedură ar trebui repetată de cel puțin două ori pentru ca, după 45 de zile de la prima propunere a candidaturii prim-ministrului, să se poată constata circumstanțele ce justifică dizolvarea Parlamentului. Aceasta înseamnă că dacă Președinția ar ieși din starea de înțepenire în zilele următoare, atunci cel mai devreme către începutul lunii martie forul legislativ ar putea fi dizolvat.
Concluzii
Întârzierea numirii de către șeful statului a candidaturii pentru funcția de prim-ministru nu are vreo justificare din punct de vedere al intenției anunțate de declanșare cât mai urgentă a alegerilor parlamentare anticipate. Numirea candidaturii pentru funcția de prim-ministru dă startul numărătorii de 45 de zile după care, eventual, va fi posibilă cea mai timpurie dizolvare a Parlamentului și declanșare a alegerilor anticipate.
Eșuarea ajungerii la dizolvarea Parlamentului se poate datora în exclusivitate schimbării de macaz a PSRM, dacă acesta și-ar asuma riscul constituirii unei majorități de guvernare împreună cu Partidul Șor și acoliții acestuia. Sunt posibile și alte jocuri de culise, cu implicarea și altor fracțiuni, însă ele au sorți de izbândă doar dacă se implică și PSRM, ceea ce comportă riscuri majore pentru participanții la aceste jocuri. De aceea, șeful statului nu ar trebui să ezite în privința declanșării procedurilor ce conduc în mod iminent, fie la dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate, fie la asumarea responsabilității pentru guvernare de către PSRM, alături de Partidul Șor.
Adresarea deputaților PAS la CC pentru a obține un răspuns referitor la posibilitatea autodizolvării Parlamentului reprezintă doar o soluție complementară pentru depășirea actualei crize guvernamentale. Ea are doar valoare de principiu, fără a mai avea vreo valoare practică în circumstanțele când fracțiunea PSRM respinge soluția autodizolvării Parlamentului, insistând pe demararea procedurii constituționale de numire a candidaturilor pentru funcția de prim-ministru.
Un eventual răspuns pozitiv al CC privind posibilitatea autodizolvării Parlamentului nu comportă vreun risc major pentru ordinea constituțională, dacă autodizolvarea va fi condiționată de acordul unei majorități calificate, imposibil de atins fără acceptul și participarea opoziției, care să nu poată fi fentată de o majoritate simplă căreia i-ar conveni eventual declanșarea anticipatelor pentru a-și majora prezența în forul legislativ. Posibilitatea autodizolvării Parlamentului ar putea fi utilă pe viitor, în eventuale circumstanțe ce pot necesita dizolvarea rapidă a forului legislativ, fără a aștepta 2-3 luni de zile pentru crearea artificială a condițiilor prevăzute de articolul 85 din Constituție.
Victor Pelin
Vezi și:
- Candidatul unic, oleacă independent… Op-Ed de Victor Pelin
- Perspectivele bătăliei blocului Pobeda. Op-Ed de Victor Pelin
- Desfășurarea recensământului 2024. Op-Ed de Victor Pelin
- Sindromul amneziei prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Impactul stabilirii datei alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Gorilele comuno-socialiste împotriva Victoriei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a patra încercare de revenire în politică a ex-premierului Vasile Tarlev. Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua victoriei asupra fascismului pe fundalul reanimării acestuia. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre referendumul constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Manipulare prin omisiune și mutarea accentelor. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri despre aniversarea a 15-a a evenimentelor din 7-8 aprilie 2009... Op-Ed de Victor Pelin
- Inflație de referendumuri. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri generate de actul terorist de la Moscova. Op-Ed de Victor Pelin
- Intriga alegerilor prezidențiale din Rusia. Op-Ed de Victor Pelin
- Guțul a eclipsat-o pe Vlah? Op-Ed de Victor Pelin
- De ce platforma Irinei Vlah riscă să nu se bucure de susținere? Op-Ed de Victor Pelin
- Miza alegerilor prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul coloanei a V-a și reacția societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Consecințele conferinței de la Yalta: eliberatori vs. ocupanți. Op-Ed de Victor Pelin
- Mostră de plagiat și manipulare prin omisiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine totuși a câștigat alegerile? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre autorul transformării utopiei în antiutopie. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre antisemitismul de stat... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre miracole și sărbătorile de iarnă... Op-Ed de Victor Pelin
- Cel mai îndelungat război al imperialismului sovietic. Op-Ed de Victor Pelin
- Originea cultului denunțurilor și turnătorilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Basmul taurului alb nu e cel mai plictisitor... Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea basarabenilor... Op-Ed de Victor Pelin
- Reanimarea reflexelor propagandistice. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre date memorabile și promisiuni neonorate... Op-Ed de Victor Pelin
- Pierderea și reafirmarea identității... Op-Ed de Victor Pelin
- În pragul veșniciei... Op-Ed de Victor Pelin
- Interpretarea sondajelor de către politicieni. Op-Ed de Victor Pelin
- Glorificarea victoriei sovieto-naziste. Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea impusă de două evenimente simbolice. Op-Ed de Victor Pelin
- Mulți chemați puțini aleși... Op-Ed de Victor Pelin
- Amenințări și intimidări de Ziua Independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Imposibilitatea comunismului cu față umană. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a doua încercarea de a intra în același râu. Op-Ed de Victor Pelin
- Criza găgăuză – revelator al decăderii morale. Op-Ed de Victor Pelin
- Inaugurarea guvernatoarei Plaiului de vis... Op-Ed de Victor Pelin
- Cartagina trebuie distrusă! Op-Ed de Victor Pelin
- Asul de ghindă și resuscitarea poveștii de succes. Op-Ed de Victor Pelin
- Forțarea ușilor deschise... Op-Ed de Victor Pelin
- Operațiunea militară specială civilă. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea hotărârii Curții Constituționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Preludiu electoral... Op-Ed de Victor Pelin
- Plaiul de vis al aventurierilor politici... Op-Ed de Victor Pelin
- Cui pe cui se scoate? Op-Ed de Victor Pelin
- Ultima ratio. Op-Ed de Victor Pelin
- Iarmarocul generozității comuno-socialiste. Op-Ed de Victor Pelin
- Fără MIR, pentru pace între națiuni, împotriva agresiunii... Op-Ed de Victor Pelin
- Tăcerea nuntașilor și decepția victimei lui Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Ecoul evenimentelor din 7 aprilie… Op-Ed de Victor Pelin
- Retorica justificatoare pentru o eventuală agresiune rusească. Op-Ed de Victor Pelin
- Capacitățile exagerate ale Maiei Sandu...Op-Ed de Victor Pelin
- Premonițiile lui Igor Dodon și efectele acestora. Op-Ed de Victor Pelin
- Comuniștii cheamă la teroare? Op-Ed de Victor Pelin
- Cât vom mai rămâne în mrejele falsurilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Acțiunile subversive – Rusia recidivează? Op-Ed de Victor Pelin
- Criticii guvernului Gavrilița... Op-Ed de Victor Pelin
- Apostolii războiului. Op-Ed de Victor Pelin
- A venit vremea Natașelor? Op-Ed de Victor Pelin
- Valorile tradiționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Lebăda neagră – ultima speranță... Op-Ed de Victor Pelin
- Regimul putinist declarat terorist. Op-Ed de Victor Pelin
- Scrisorile pierdute. Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa europeană a primarului Ion Ceban. Op-Ed de Victor Pelin
- Când se rânjesc dulăii, latră și cățeii... Op-Ed de Victor Pelin
- Potențialul devastator al ideilor puternice putiniste. Op-Ed de Victor Pelin
- Racul, broasca și o știucă... Op-Ed de Victor Pelin
- Europenizarea Găgăuziei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cooperarea cu NATO și completarea strategiei 3C. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre beneficiile ocupației... Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa geopolitică – miza opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Gaura de vierme și sfârșitul geopoliticii moldovenești... Op-Ed de Victor Pelin
- Semi-adevărurile mai periculoase decât minciunile... Op-Ed de Victor Pelin
- Strategia 3D – Disperare, Demagogie, Deja-vu. Op-Ed de Victor Pelin
- Natalia bate câmpii, bate tare cu măciuca-n Casa Mare. Op-Ed de Victor Pelin
- Guvernarea slabă contestată de opoziția discreditată și derutată. Op-Ed de Victor Pelin
- Sfârșitul tranziției post-sovietice. Op-Ed de Victor Pelin
- Atavismul mizantrop. Op-Ed de Victor Pelin
- Mai! Muncă! Pace? Op-Ed de Victor Pelin
- Febra primăverii și opiul pentru popor. Op-Ed de Victor Pelin
- La ce servesc sondajele de opinie? Op-Ed de Victor Pelin
- Războiul hibrid al guvernării și opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Invitație la agresiune... Op-Ed deVictor Pelin
- Maia Sandu și PAS – beneficiari ai operațiunii speciale... Op-Ed de Victor Pelin
- Kaa și maimuțele hipnotizate. Op-Ed de Victor Pelin
- Primăvară rusească sau arabă? Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia edifică noua ordine mondială...Op-Ed de Victor Pelin
- Crocodilul nu dă înapoi... Op-Ed de Victor Pelin
- Butoiul cu pulbere. Op-Ed de Victor Pelin
- Place sau nu place, țara se va reface...(Нравится, не нравится — а страна оправится). Op-Ed de Victor Pelin
- Lumea multipolară după 15 ani de pretenții... Op-Ed de Victor Pelin
- Socialiștii rătăciți în trei pini. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce i se permite lui Jupiter nu i se permite ... Op-Ed de VictorPelin
- Între ciocan și nicovală. Op-Ed de Victor Pelin
- Anul 2022 – an al crizelor geopolitice. Op-Ed de Victor Pelin
- „Congresul învingătorilor” sau Paralele între Igor Dodon și Mahatma Gandhi. Op-Ed de Victor Pelin
- Taina învăluită de mister... Op-Ed de Victor Pelin
- Revolta nuntașilor lui Ilan Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Sistemul de pensii și speculațiile politicienilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce e rău și ce e bine... Op-Ed de Victor Pelin
- Cum să combatem ura și prostia? Op-Ed de Victor Pelin
- Un an de președinție al Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Gerontocrația în acțiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Nu dăm țara străinilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Primul test electoral pentru noua guvernare. Op-Ed de Victor Pelin
- Năstase, Filip, Dodon... Op-Ed de Victor Pelin
- Cazurile Stoianoglo și Gațcan. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoșarii galbeni și brun-roșcații. Op-Ed de Victor Pelin
- Farmecul votului electronic. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova, moldoveni, moldovenesc? Op-Ed de Victor Pelin
- Lustrația. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea vremurilor bune... Op-Ed de Victor Pelin
- Într-un pas în politica externă... Op-Ed de Victor Pelin
- Graba – mama eșecului. Op-Ed de Victor Pelin
- Graba și grebla. Op-Ed de Victor Pelin
- Puterea și opoziția... Op-Ed de Victor Pelin
- Votul transnistrenilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Confuzii electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul dispariției Moldovei. Op-Ed de Victor Pelin
- Lipsa de discernământ. Op-Ed de Victor Pelin
- Reflecții futuriste. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoși electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Panegiricul lui Voronin. Op-Ed de Victor Pelin
- Geopolitica speculativă. Op-Ed de Victor Pelin
- Virajurile giruetelor politice. Op-Ed de Victor Pelin
- Asimilatorii și contestatarii moștenirii lui Plahotniuc. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova are viitor? Op-Ed de Victor Pelin
- Amnezia comuniștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine dezbină societatea? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre blocurile electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul comun al partidelor de stânga... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre aberații constituționale. Op-Ed de Victor Pelin
- Uzurparea puterii uzurpate… Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul războiului regional... Op-Ed de Victor Pelin
- Debusolarea socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Competiția lui Igor Dodon vs. Maia Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Enigma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Op-Ed de Victor Pelin
- Zinaida Greceanîi „cu jalba în proțap” la Consiliul Europei. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și jocurile politice. Op-Ed de Victor Pelin
- De ce Maia Sandu e mai periculoasă decât Vlad Plahotniuc? Op-Ed de Victor Pelin
- Memoria instituțională a Președinției Republicii Moldova. Op-Ed de Victor Pelin
- Coaliția tupeiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Pașii spre Unire... Op-Ed de Victor Pelin
- Decretul buclucaș. Op-Ed de Victor Pelin
- Succesul eșecului... Op-Ed de Victor Pelin
- Balanța realizărilor președinților aleși prin vot general... Op-Ed de Victor Pelin
- Biserica Ortodoxă în pericol... Op-Ed de Victor Pelin
- PSRM, QUO VADIS? Op-Ed de Victor Pelin
- Confruntarea Mentorului cu Testorul. Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia confirmă calitatea înaltă a vinului moldovenesc. Op-Ed de Victor Pelin
- Catastiful Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Taburetka Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Rătăcirile și declinul socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Inevitabilitatea alegerilor anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Bumerangul. Op-Ed de Victor Pelin
- La Moscova, după directive... Op-Ed de Victor Pelin
- Moștenirea nefastă. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul oportunismul lui Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Pregătiri pentru alegerile anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Prestația electorală a unioniștilor Op-Ed de Victor Pelin
- Grimasele neo-păgânismului. Op-Ed de Victor Pelin
- Dilema socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Din înfrângere spre înfrângere până la victorie... Op-Ed de Victor Pelin
- Consensul național și dezbinarea societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul imperialist vs. ONG-uri. Op-Ed de Victor Pelin
- Păgânismul vs. valorile creștine. Op-Ed de Victor Pelin
- Renato Usatîi vs. Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Ana Guțu și cânii de pază. Op-Ed de Victor Pelin
- Splendoare și mizeria... propagandiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre lachei și fii de cățea. Op-Ed de Victor Pelin
- Candidați bifurcați. Op-Ed de Victor Pelin
- Discrepanța dintre vorbe și fapte. Op-Ed de Victor Pelin
- Coincidență? Nu cred! Op-Ed de Victor Pelin
- Fauna politică moldovenească, Op-Ed de Victor Pelin
- De departe trandafir, de aproape borș cu știr, Op-Ed de Victor Pelin
- „Cadoul poporului rus”, Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Comemorarea victimelor regimurilor totalitare. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și chip-izarea moldovenilor. Pamflet de Victor Pelin
- Politica externă echilibrată. Op-Ed de Victor Pelin
- Soluția: Anularea alegerilor prezidențiale! Op-Ed de Victor Pelin
- Paiul din ochiul Maiei… Op-Ed de Victor Pelin
- Un nou atac cu gaze, Op-Ed
- Renato Usatîi – Furgal-ul președintelui Dodon, Op-Ed
- Așteptându-l pe... Patriarhul Kirill, Op-Ed
- Schimbarea orientării președintelui Dodon, Op-Ed
- Unde-s banii, Ștefănică? Op-Ed