Instrumentele digitale pentru facilitarea comerțului, dezvoltate cu ajutorul USAID Moldova, sînt utile și pentru ajutorul umanitar oferit Ucrainei




COMUNICAT de PRESĂ

Instrumentele digitale pentru facilitarea comerțului, dezvoltate cu ajutorul USAID Moldova, sînt utile și pentru ajutorul umanitar oferit Ucrainei


Chișinău, 16 martie 2022. – În condițiile crizei umanitare, generate de războiul din Ucraina, persoanele fizice care tranzitează teritoriul Republicii Moldova cu ajutor umanitar o pot face utilizînd e-Borderoul de Transport – o procedură vamală digitalizată recent cu susținerea USAID Moldova.

Tot mai mulți voluntari din regiune se implică în transportarea personală a ajutorului umanitar spre Ucraina. Voluntarii – persoane fizice – în mod individual, cu automobilele personale, transportă mărfuri de primă necesitate din țările europene (inclusiv România) spre Ucraina tranzitînd teritoriul Republicii Moldova. Ajutorul umanitar trebuie să ajungă rapid și sigur la destinație, dar acest lucru trebuie realizat legal cu preîntîmpinarea tentativelor de transportare frauduloasă a bunurilor. Pentru a gestiona corect și eficient fluxul de mărfuri umanitare s-a decis utilizarea unui instrument digitalizat anul trecut cu susținerea USAID – e-Borderoul de Transport. Acesta permite asigurarea supravegherii vamale eficiente a mărfurilor și mijloacelor de transport în timp ce ele se află pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul operațiunilor simplificate de tranzit. Funcționarii vamali de la punctele de intrare introduc în regim rapid în sistemul informațional toate datele necesare cu privire la mărfurile tranzitate și mijlocul de transport, fără necesitatea perfectării unui document pe suport de hîrtie. Astfel această informație este disponibilă imediat pentru funcționarii de la punctul de ieșire din țară și este posibilă asigurarea tranzitului corespunzător, dar și reacția imediată în cazul potențialelor riscuri sau fraude.



E-Borderoul de Transport, dezvoltat cu sprijinul USAID prin Programul Reforme Structurale în Moldova, a fost lansat de Serviciul Vamal al Republicii Moldova la 6 aprilie 2021. Din momentul implementării, au fost înregistrate lunar cca 2000 de borderouri digitale de transport. Versiunea electronică a acestei proceduri vamale a redus drastic timpul de procesare, dar a permis și gestionarea mai eficientă a tranzitului de mărfuri pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv reducerea contactelor fizice dintre reprezentanții Serviciului Vamal și mediul de afaceri, sporind astfel transparența și reducînd nivelul corupției.


Informații de contact:
Slavian Guțu, Manager comunicare strategică
Programul USAID Reforme Structurale în Moldova
M: +373 60 502 811 | T: +373 22 837 414

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.