Instrument electronic pentru analiza și monitorizarea achizițiilor publice

Fondul regional de investiții Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) va acoperi toate cheltuielile și va transmite gratuit Ministerului Finanțelor modulul electronic Business Intelligence (BI), care va asigura accesul deplin la informațiile de interes public și va genera rapoarte privind procedurile de achiziții publice efectuate prin noul sistem MTender. Instrumentul propus va integra și datele pe anii precedenți care sunt disponibile la Agenția de Achiziții Publice.

WNISEF a semnat joi, 7 septembrie, cu Ministerul Finanțelor, BERD și șapte ONG-uri locale un Memorandum de colaborare pentru dezvoltarea și utilizarea acestui instrument. Astfel, Fondul vine să sprijine reforma sistemului de achiziții publice din Moldova, lansată anul trecut, alăturându-se altor donatori precum BERD și Delegația UE, transmite IPN.

În cadrul evenimentului, ministrul finanțelor, Octavian Armașu, a declarat că acest instrument va îmbunătăți capacitatea societății civile de a monitoriza cum funcționează noul sistem electronic de achiziții publice MTender. „Ministerul Finanțelor, la rândul său, va folosi experiența ONG-urilor pentru crearea unor rapoarte interactive și pe înțelesul publicului”, a menționat ministrul.

Irina Ozymok, manager de program Dezvoltarea economică locală, WNISEF, a spus că succesul reformei achizițiilor publice se bazează pe triunghiul cooperării – stat, mediul de afaceri și societatea civilă. „Cel mai bun exemplu al unei astfel de sinergii l-am văzut în Ucraina și credem că – MTender în Moldova va prezenta rezultate la fel de bune”, a declarat Irina Ozymok.

Potrivit experților ucraineni, sistemul ar putea fi implementat în regim pilot deja din luna noiembrie, însă eficiența funcționalității acestuia depinde și de numărul utilizatorilor și anume a agenților economici care, de asemenea, trebuie să manifeste interes de a-l utiliza.

Conform Ministerului Finanțelor, reforma sistemului de achiziții publice în Moldova a fost anunțată în 2016. Începând cu luna ianuarie a anului curent, a fost lansat un program-pilot de achiziții electronice – MTednter care contribuie la creșterea semnificativă a transparenței și a concurenței. În prezent, programul testează procurările cu valoare micro, în câteva luni în sistem vor fi introduse și procedurile de valoare mică, iar din 2018 va fi aplicat pe întreg spectru de achiziții publice.

  • irina ozymok despre program.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.