Institutul Oncologic din Chişinău are laborator de medicină nucleară
Institutul Oncologic a lansat astăzi, 21 octombrie, activitatea laboratorului de medicină nucleară, care în scurt timp va deservi pacienţi.
Medicul-coordonator al Secţiei medicină nucleară, Igor Gavrilaşenco, a comunicat pentru Info-Prim Neo că aparatul a fost donat de către Agenţia internaţională pentru energia atomică (MGT). Cu ajutorul acestuia se vor face investigaţii diagnostice complexe pentru a depista focarul primar al cancerului şi direcţiile în care se răspândeşte. Aceste date vor permite elaborarea unei tactici speciale de tratament. În laboratorul de medicină nucleară se va efectua scintigrafia oaselor, a rinichilor, plămânilor, ficatului, chiar şi a cordului.
Tehnicianul-radiolog, Larisa Mardari, a avut un stagiu de 4 luni la Sankt-Petersburg pentru a putea lucra cu acest aparat modern. Acolo a învăţat tot ce ţine de medicina nucleară, felul în care se introduce lichidul special cu izotopi în vena pacientului. După ce aceste substanţe radioactive ajung în venă, pe monitor apare toată informaţia privind focarul de îmbolnăvire.
Directorul Institutului Oncologic, Victor Cernat, a declarat că MGT a luat asupra sa tot ce ţine de funcţionarea aparatului în cauză, inclusiv stagierea medicilor la Sankt-Petersburg şi donarea timp de 4 ani înainte a soluţiei speciale pentru introducerea în venă. Institutul Oncologic a contribuit la implemenetarea acestui proiect doar cu spaţiul în care a fost amplasat aparatul.
Anual, în Republica Moldova, peste 7 mii de persoane sunt diagnosticate cu cancer.