Instituțiile statului nu investighează discursurile de ură în raport cu romii, declarație

Instituțiile statului nu se autosesizează în cazurile de discurs de ură, dar nici nu investighează sesizările cetățenilor vizați direct de instigarea la ură. Și acest fapt înseamnă implicit că organele responsabile de tragerea la răspundere pentru aceste fapte ar susține un astfel de comportament. Declarațiile au fost făcute de către Ion Bucur, președintele Centrului pentru Drepturile Romilor, municipiul Chișinău, care a relatat un caz în care activistul civic Vasile Sinigur a făcut declarații rasiste și jignitoare în adresa romilor.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Bucur a declarat că, pe 7 mai 2020, un grup de cetățeni, în frunte cu Vasile Sinigur, a înregistrat un spot video, în care își exprimă nemulțumirea față de președintele țării, Igor Dodon. „Vasile Sinigur, având intenția directă de a-l discredita pe președinte, împreună cu alți cetățeni, îl numesc de nenumărate ori pe președintele țării țigan, asociindu-l cu un etnic rom. Și îndeamnă cetățenii la răscoală împotriva „țiganului de Dodon pentru a-l aresta și a-l pedepsi pe acest țigan”, cum menționează el. În continuare, tot în acest discurs de instigare la ură, Vasile Sinigur explică de ce îl asociază pe Igor Dodon cu etnicii romi. În opinia lor, romii sunt cei mai puturoși șacali și cetățenii Republicii Moldova ar trebui să meargă împotriva lor”, a relatat Ion Bucur.

Pe 15 mai 2020, la Procuratura Generală și la Inspectoratul General al Poliției a fost depusă o plângere, în care s-a solicitat tragerea la răspundere penală a persoanelor care apar în spotul menționat. Pe 30 septembrie 2020, procurorul din procuratura municipală a comunicat în scris că organul de urmărire penală a Inspectoratului de poliței Ciocana a pornit urmărirea penală. Ulterior cauza penală a fost transmisă la PCCOCS. Într-un final, procurorul de caz a informat că fapta nu întrunește elemente ale infracțiunii, cauza fiind clasată.

Potrivit lui Ion Bucur, discriminarea afectează fiecare aspect al vieții oamenilor, iar dacă nu va fi prevenită și nu vor întreprinse măsuri pentru combaterea acesteia, se va ajunge la marginalizarea persoanelor vizate. „Procuratura nu cunoaște sau nu dorește să investigheze cazurile care instigă la ură și vrajbă împotriva romilor. Cazuri de acest gen sunt mult mai multe, însă ele nu s-au făcut publice”, mai spune Ion Bucur.

Gheorghina Drumea, consultant la Centrul Național al Romilor, a condamnat intoleranța manifestată față de etnicii romi, chiar de către autorități. „Sunt situații absolut inacceptabile pentru un stat de drept, pentru un stat obligat să apere drepturile și libertățile omului indiferent de criteriul și apartenența lor la un grup sau altul. Egalitatea trebuie să fie unul dintre principalele drepturi respectate. Spre regret, situația nu se îmbunătățește”, a constatat jurista.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.