Estomparea este o nouă tehnică de manipulare folosită de unele posturi de televiziune din Republica Moldova pentru a crea confuzie și a distrage atenția de la evenimentele cu adevărat importante. De asemenea, unele instituții media au început să combine tehnicile de manipulare pentru a consolida imaginea partidelor politice pe care le favorizează. Sunt constatări din raportul trimestrial de monitorizare „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton”, prezentat de către Centrul pentru Jurnalism Independent.
În iulie-septembrie, au fost monitorizate 12 instituții media. Subiectele monitorizate au vizat dezbaterile și votul parlamentului European privind sistarea ajutorului financiar și a suportului bugetar, votarea amnistiei capitalului, manifestațiile din centrul Chișinăului din 26 august, reținerea celor șapte angajați ai Liceului „Orizont” și învestirea Silviei Radu și a lui Nicolae Ciubuc în funcția de miniștri în Guvernul Republicii Moldova.
Într-o conferință de presă la IPN, autorul raportului, Victor Gotișan, a menționat că s-a atestat difuzarea de către unele instituții media a informației confuze, incomplete sau false. Politizarea excesivă a subiectelor a continuat. Printre posturile de televiziune care au recurs de cele mai multe ori la tehnici de manipulare se numără: Publika TV și Canal 2, care au valorizat Partidul Democrat și pe reprezentanții acestui partid. Accent TV, NTV Moldova și, într-o anumită măsură, Sputnik.md au favorizat Partidul Socialiștilor. Jurnal TV a admis periodic derapaje similare, favorizând Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr.
Unele instituții media au încercat să combine tehnici de manipulare precum cea a „salvatorului național” (Accent TV, NTV Moldova) în cazul actorilor politici pe care îi susțin și cea a „dușmanului intern sau extern” politici (Publika TV, NTV Moldova Canal 2, Kp.md) în cazul oponenților. Din perspectiva conținutului media, cel mai politizat subiect în perioada monitorizată a fost cel despre protestele din centrul Chișinăului în data de 26 august.
La capitolul respectării eticii și normelor profesionale, se constată că amestec dintre fapte și opinii au făcut Accent TV și Kp.md, în cazul subiectului dezbaterilor și votului în Parlamentul European privind sistarea AMF. Jurnal TV și Unimedia.info – în cazul evenimentelor din centrul capitalei din 26 august. Canal 2 – în reflectarea reținerii celor șapte angajați ai Liceului „Orizont” și Canal 2 și NTV Moldova – în cazul învestirii Silviei Radu și lui Nicolae Ciubuc în funcția de miniștri. Au generalizat și nu au asigurat dreptul la replică în reflectarea subiectelor posturile Accent TV, Publika TV, Canal 2, NTV Moldova, Kp.md. Totodată, TV8, pro TV Chișinău și unimedia.info s-au evidențiat în mare parte prin reflectarea corectă, neutră și echidistantă a subiectelor de actualitate socio-politică.
Nadine Gogu, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, a recomandat Consiliului Coordonator al Audiovizualului să se autosesizeze în cazul posturilor TV al căror conținut este semnalat ca fiind sursă de informații manipulatoare sau eronate. Chiar dacă CCA nu poate folosi rapoartele de monitorizare pentru a aplica sancțiuni, ele pot fi folosite pentru autosesizare și să înceapă propria monitorizare.
„Este vorba de mai multe rapoarte, ei ar putea să selecteze acei radiodifuzori care apar tot timpul în rapoartele noastre, care se abat de la norme și manipulează de cele mai multe ori, dar și de la prevederile Codului Audiovizualului. Având chiar și Codul Deontologic vechi în vigoare, ei pot monitoriza și lua măsuri, pentru că acesta este lucrul lor până la urmă”, a spus Nadine Gogu. Referindu-se la comportamentul cetățeanului, directoarea CJI a menționat că în ultimii ani mass-media pierde din încredere, iar cetățenii devin tot mai critici față de informația media consumată.