Avocatul Vitalie Ţaulean îl acuză pe prim-viceprocurorul general, Andrei Pântea, că acoperă acţiunile ilegale ale colaboratorilor Direcţiei generale servicii operative a Ministerului Afacerilor Interne şi a procurorilor care înscenează atacuri tâlhăreşti, după care estorchează bani de la persoanele atrase în capcană. Vitalie Ţaulean a prezent, într-o conferinţă de presă la IPN, cazul a 4 bărbaţi care riscă să facă închisoare după ce au fost atraşi într-un scenariu planificat.
Avocatul a comunicat că, în vara lui 2012, cei 4 bărbaţi au fost recrutaţi de către o persoană pentru lucrări de construcţie în oraşul Cricova. Când au ajuns la locul destinaţiei, li s-au pus cagule pe cap şi cătuşe, după care colaboratorii Direcţiei generale servicii operative a MAI au înscenat reţinerea lor pentru faptul că ar fi intenţionat un atac tâlhăresc.
Vitalie Ţaulean este convins că astfel colaboratorii MAI încearcă să demonstreze că în Moldova există grupări criminale şi că luptă eficient cu ele. Totodată, se încearcă şi estorcarea banilor de la persoanele învinuite. Avocatul susţine că Centrul Naţional Anticuropţie deţine probe că alte 3 infracţiuni au fost comise după scenariul sus-menţionat, însă prim-viceprocurorul general împiedică CNA să facă publice aceste probe.
Vitalie Ţaulean mai spune că dosarul celor 4 inculpaţi conţine numeroase erori şi încălcări. Avocaţilor li se refuză să vadă procesele-verbale ale şedinţelor la care nu au putut participa pe motive de boală. Examinarea dosarului este urgentată nemotivat de către instanţa de judecată.
Alt avocat al apărării, Dumitru Sliusarenco, a comunicat jurnaliştilor că instanţa de judecată iniţial a refuzat să-l accepte ca şi reprezentant al apărării, pe motiv că ar fi necesară urgentarea finalizării dosarului. „Prima dată am păţit aşa ceva”, a remarcat avocatul. „Se creează impresia că instanţa de judecată cunoaşte despre nevinovăţia acestor bărbaţi, dar face tot posibilul pentru a emite o sentinţă de condamnare”, a specificat avocatul. Dumitru Sliusarenco a mai spus că nicio persoană nu este protejată de astfel de înscenări.
În conferinţă s-a menţionat că în acest caz ar fi implicat şi un deputat, maşina căruia a fost observată lângă instanţa de judecată de fiecare dată când aveau loc şedinţele în dosarul dat.