Instituţia tutelei pentru persoanele cu dizabilităţi mintale trebuie anulată, experţi

În Republica Moldova, persoanele cu dizabilităţi mintale sunt discriminate şi li se încalcă drepturile – constată autorii unui studiu elaborat de către Oficiul Înaltului Comisar ONU privind Drepturile Omului (OHCHR) şi organizaţia Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) din Ungaria. Experţii pledează pentru anularea instituţiei de tutelă pentru aceste persoane, transmite IPN.

 Alina Grigoraş, consultant naţional al OHCHR, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă de prezentare a studiului că legislaţia Republicii Moldova discriminează persoanele cu dizabilităţi mintale. Codul Penal prevede lipsirea totală a acestora de capacitatea de exerciţiu şi instituirea tutelei asupra lor. Persoanele cu astfel de dizabilitaţi sunt lipsite  de dreptul de a lua decizii proprii, sunt private de dreptul de a întemeia o familie, de a-şi gestiona pensia sau salariul, de a se adresa de sine stătător în instanţa de judecată. Până nu demult aceste persoane erau lipsite şi de dreptul la vot.

„Drepturile tutorilor sunt prea largi. Ei practic decid viaţa persoanei cu dizabilităţi mintale. Curtea Constituţională a emis nu demult o decizie revoluţionară pentru Moldova, prin care a fost acordat persoanelor cu dizabilităţi dreptul de a se adresa avocatului poporului. Au fost constatate foarte multe abuzuri din partea tutorilor. Doar o singură persoană din Republica Moldova a reuşit prin intermediul instanţei de judecată să-şi recapete capacitatea de exerciţiu”, a comunicat consultantul naţional al OHCHR.

Autorii studiului s-au mai pronunţat asupra integrării în societate a persoanelor cu dizabilităţi mintale şi asupra promovării spiritului de toleranţă în comunităţi.

 

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.