Instituţia avocatului parlamentar va fi reformată
Instituţia avocatului parlamentar urmează a fi reformată. Din punct de vedere legal se propune instituirea unor garanţii suplimentare de transparenţă în activitate, precum şi garanţii de profesionalism la selectarea avocaţilor parlamentari. La nivel funcţional se propune consolidarea imaginii instituţiei şi stabilirea unor parteneriate strategice cu instituţiile din alte state, transmite Info-Prim Neo.
Un studiu realizat de către Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, în contextul intenţiei Guvernului de reformatare a instituţiei, arată că este nevoie de o fortificare a forţelor instituţionale, organizatorice şi financiare. Lipsa transparenţei este una dintre deficienţele grave în activitatea avocaţilor parlamentari, dar şi a instituţiilor însărcinate cu numirea avocaţilor parlamentari, a subliniat autorul studiului, Aurelia Vidaicu, la prezentarea cercetării.
Procesul de numire a avocaţilor nu este transparent şi nu implică societatea civilă. La fel, societatea civilă nu participă nici în procesul de demitere a avocaţilor parlamentari.„Parteneriatul cu societatea civilă este foarte slab dezvoltat şi este mai mult unul declarativ”, a notat expertul.
O altă problemă menţionată este faptul că în ultimii doi ani raportul cu privire la respectarea drepturilor omului nu a fost audiat în plenul Parlamentului, fiind prezentat doar la comisia parlamentară de profil, fapt ce denotă, potrivit Aureliei Vidaicu, o atitudine delăsătoare. „Din păcate, la această etapă comisia de profil are o atitudine mai mult de control şi de autoritate, decât de analiză şi recepţionare a informaţiei pentru a preveni şi a remedia problemele legate de respectare a drepturilor omului”, a notat expertul.
Studiul „Instituţia avocatului parlamentar în Republica Moldova: realităţi şi perspective” a fost realizat în cadrul proiectului „Relaţiile UE-Moldova – Monitorizarea Progresului în cadrul Parteneriatului Estic”, implementat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.
-
daniela vidaicu despre lipsa de transparenta.mp3
- 0