Instituirea comerţului liber cu UE va aduce preţuri convenabile pentru cumpărători, expert
Semnarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE va influenţa pozitiv preţurile pentru cumpărătorii din Moldova. Totodată, mărfurile autohtone riscă să devină necompetitive pe fundalul mărfurilor de import mai ieftine.
Expertul economic Alexandru Fala a declarat pentru Info-Prim Neo că preţurile din Moldova sunt mai mari decât în statele UE deoarece costurile sunt mai mari. „În primul rând, costurile de producere sunt mari. Mai apoi, într-un şir de sectoare la noi există practici neconcurenţiale. Alte sectoare nu sunt eficiente, productivitatea lor este mai joasă, sunt nefuncţionale, mai ales cele care ţin de întreprinderile de stat”, a remarcat Alexandru Fala.
Un sector cu productivitate scăzută este agricultura, spune expertul. „Agricultura este cu mult sub nivelul celei europene, aici costurile vor fi mai mari. În sectoarele sensibile liberalizarea se va face treptat şi se negociază mecanisme de protecţie. Este corect faţă de producătorii autohtoni deoarece trebuie păstrat un echilibru. Nu putem distruge toate ramurile, pentru că ele oferă locuri de muncă”, a spus Alexandru Fala. Prin liberalizarea treptată a comerţului în sectoarele sensibile se încearcă protecţia unor ramuri pentru ca în perioada de tranziţie să se facă restructurările necesare şi ulterior aceste sectoare să devină competitive.
Alexandru Fala susţine că piaţa de bază pentru exportul Republicii Moldova rămâne cea a UE. „Ne apropiem la 50% din exporturi în UE. Acum ponderea a scăzut un pic din cauza crizei economice, mai sunt câteva probleme, de exemplu încă nu exportăm produse de origine animalieră pe piaţa UE”, a spus expertul, care crede că aceste probleme vor dispărea odată cu instituirea comerţului liber cu UE.
Semnarea Acordului de comeţ liber cu UE se preconizează că va avea loc în luna noiembrie curent. Săptămâna aceasta va avea loc o nouă rundă de negocieri pe marginea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, parte componentă a căruia este şi cel de comerţ liber.