În ultimii ani, instanţele de judecată au aplicat sancţiuni minime în cazurile persoanelor condamnate pentru acte de corupţie, iar aceasta se referă atât la amenzi, la pedepsele cu privarea de libertate sau referitoare la privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii. Concluzia derivă dintr-un studiu, efectuat de Direcţia analitică a Centrului Național Anticorupție, privind practica judiciară penală şi contravențională de aplicare a amenzilor pe actele de corupție, actele conexe celor de corupție şi faptelor coruptibile, tranmsite IPN.
Potrivit unui comunicat e presă al CNA, din numărul total de sentințe judecătorești, adoptate pe cazurile de corupție şi conexe corupției, în perioada 2018-2020, au fost analizate 987 de cazuri penale, dintre care 777 de cazuri sau 79% s-au finalizat cu sentințe de condamnare a persoanelor, 90 de cazuri sau 9% - cu achitarea persoanei, iar în 120 de cazuri sau 12% - dosarele au fost încetate.
Analiza datelor sentințelor pe dosarele penale a constatat aplicarea amenzii în proporție de 73% din toate cazurile de condamnare. Din acestea, „închisoarea cu amenda penală" a fost aplicată în 22% din toate cazurile analizate, „amenda penală cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate" - în 18% din toate cazurile analizate, iar amenda penală cu ambele pedepse penale menționate a fost aplicată puțin peste 5% din toate cazurile analizate.
Din toate cazurile de aplicare a amenzilor penale pe cazurile de corupție și conexe corupției, în 64% din cazuri valoarea acesteia a fost sub limita minimă prevăzută de norma penală, în 26% a fost aplicată valoarea minimă, în 9% a fost aplicată valoarea medie, iar în 1% a fost aplicată valoarea maximă. Doar în două cazuri a fost aplicată amenda ce depășește valoarea maximă prevăzută de norma penală (concurs de infracțiuni). Aplicarea pedepsei cu închisoarea și privarea de dreptul de a desfășura anumită activitate sau de a deține anumite funcții, de asemenea, a fost concentrată spre valoarea minimă prevăzută de norma penală.