Instanţa de fond a stabilit că liderul PSDM nu se face vinovat de însuşirea unor sume mari de bani
Judecătoria sectorului Buiucani a respins, luni, 23 aprilie, ca fiind nefondată cererea procurorului de condamnare a preşedintelui PSDM, Eduard Muşuc, pentru însuşire de mijloace financiare în proporţii deosebit de mari.
Instanţa a decis amendarea lui Eduard Muşuc cu 400 unităţi convenţionale, dar, avându-se în vedere faptul că acesta a fost menţinut sub arest circa două luni, instanţa a dispus neaplicarea amenzii.
Avocaţii lui Muşuc, Alexandru Tănase şi Ghenadie Tatar intenţionează să atace decizia privind aplicarea amenzii la Curtea de Apel Chişinău în termenele şi condiţiile stabilite de lege şi vor cere achitarea deplină a lui Eduard Muşuc.
La 28 septembrie curent, Judecătoria sectorului Buiucani a eliberat pe numele lui Eduard Muşuc mandat de arest pe un termen de 10 zile, la cererea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. Lui Eduard Muşuc, precum şi tatălui acestuia, Ion Muşuc, i se incrimina însuşirea ilegală a unui imobil amplasat pe str. Alba Iulia, 77, care aparţinea SA “Mold Itel”.
La 11 octombrie, Curtea de Apel a decis eliberarea pe cauţiune a lui Eduard Muşuc, contra sumei de 2 milioane de lei, sumă maxim admisibilă conform legislaţiei R. Moldova. Din cauză că rudele acestuia nu au găsit banii respectivi, Muşuc a continuat să fie deţinut în arest. El a fost eliberat însă la 14 noiembrie, fără cauţiune.
La o săptămână după eliberarea sa, Eduard Muşuc a declarat că, cu puţin timp înainte de a fi reţinut, a avut o propunere neoficială de a participa la formarea unui nou guvern, propunându-i-se funcţia de prim-viceprim-ministru şi ministru al Economiei.
Atât Muşuc, cât şi PSDM consideră că dosarul său este de natură politică, fiind fabricat la comanda guvernării comuniste.
Eduard Muşuc a fost înregistrat cu numărul nouă în lista candidaţilor la funcţia de primar general al municipiului Chişinău.