La mai bine de un an și jumătate de când autoritățile capitalei au început să instaleze pe trotuare pavaj tactil, care să ajute persoanele cu deficiențe de vedere să se orienteze în stradă, acest tip de pavaj există doar pe bulevardul Ștefan cel Mare, în perimetrul străzilor Izmail şi Ciuflea, dar nici acesta nu corespunde standardelor.
Directorul executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Vitalie Meșter, a declarat pentru IPN că lucrările au fost stopate la solicitarea organizației, pe motiv că pavajul care se instalase în primul segment de trotuar nu corespundea standardelor internaționale ISO cu privire la accesibilitate. „Am constatat împreună cu alte persoane cu dizabilități că pavajul tactil, cel de orientare, care permite persoanei cu dizabilități de vedere să identifice direcția de mers, nu corespunde, și anume este prea îngust și proeminențele nu erau ușor de sesizat”, a comunicat Vitalie Meșter.
În Republica Moldova, nu există o intreprindere specializată în producerea pavajului tactil. Antreprenorul selectat inițial nu avea o matrice conformă standardelor. Vitalie Meșter a mai spus că neconformități au fost identificate și la instalare. Pe unele segmente, pavajul tactil a fost pus lângă obstacole, existând riscul ca persoanele cu deficiențe de vedere să se lovească de acestea.
Contactat de IPN, Adrian Boldurescu, directorul întreprinderii municipale „Exdrupo”, a comunicat că pe parcursul anului curent au fost organizate două tendere pentru selectarea unei companii care să producă acest tip de pavaj, însă niciun agent economic nu și-a depus oferta. Dacă nici la următoarea licitație nu vor fi depuse dosare, legislația permite contractarea unui agent economic fără licitație.
Roman Guţu este nevăzător. Zilnic se deplasează la muncă fără să apeleze la un însoțitor. Bărbatul spune că pavajul tactil i-ar fi de mare ajutor. „Deseori, când merg în oraș, risc să mă accidentez deoarece pe trotuare sunt amplasate diferite obstacole: bare, copaci, mașini parcate și alte lucruri amplasate la întâmplare și care în mod normal nu ar trebui să fie pe un trotuar. Pavajul tactil va permite deplasarea nevăzătorilor pe porțiunea de trotuar unde nu sunt obstacole”, spune bărbatul. Acesta a mai spus că autoritățile ar trebui să fie mai responsabile și să țină cont de nevoile persoanelor cu dizabilități atunci când reabilitează o stradă, un trotuar. Accesibilitatea oferă unei persoane cu dizabilități nu doar independență, ci și securitate.