Instabilitatea politică din ultimii ani, în combinație cu corupția și lipsa resurselor umane și financiare, a afectat negativ implementarea reformelor statului de drept și a reformei justiției, arată un studiu realizat de Asociația Obștească „INVENTO” și prezentat la o conferință de presă de la IPN.
„La aproape 10 ani de la demararea procesului de reformare, planurile strategice asumate au produs rezultate relativ incerte sau doar o „coajă goală”, potrivit raportului din 2019 al Comisiei Internaționale a Juriștilor. Corupția endemică, controlul politic, justiția selectivă, lipsa integrității judiciare și aplicarea slabă a legii au devenit parte a acestei imagini destul de sumbre. Încrederea publicului în sistemul de justiție a continuat să scadă, iar, potrivit Barometrului Opiniei Publice, aproximativ 70 la sută din populația moldovenească nu are încredere în justiție. Iar aproximativ 60 la sută cred că justiția nu este independentă”, a remarcat Irina Buzu, avocată, autoare a studiului.
O delegație la nivel înalt a Coniliului Europei a vizitat Republica Moldova în anul 2020 și a recomandat implementarea unor planuri strategice clare și convenite de comun acord pentru asigurarea independenței sistemului judiciar și a capacității instituțiilor anti-corupție de a-și îndeplini mandatul.
„Delegația a solicitat o abordare deschisă și incluzivă, implicând instituții, grupuri profesionale și membri ai sectorului asociativ. Iar în ianuarie 2020 autoritățile moldovenești au elaborat și au adoptat proiectul unei noi strategii și planul de acțiuni pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției, pentru anii 2021-2024. Aceste documente au fost discutate intens cu Consiliul Europei, în prima jumătate a anului 2020, și iau în considerare recomandările Comisiei de la Veneția, iar, odată implementată, această strategie ar trebui să alinieze în continuare sistemul judiciar la standardele europene”, a subliniat Irina Buzu.
Documentul de politici se axează pe trei direcții de strategie și obiective: independența, responsabilitatea și integritatea actorilor din justiție.
Studiul „Rolul societății civile în avansarea statului de drept și reformei justiției” a fost realizat în parteneriat cu Freedom House, organizația implementatoare a proiectului „Mobilizarea societății civile întru susținerea integrității în justiție în Republica Moldova”. Proiectul este implementat cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, prin intermediul Biroului Internațional de Asistență în Combaterea Traficului de Droguri și Aplicare a Legii. Studiul a fost realizat prin metoda de analiză și retrospectivă în ultimii cinci ani în Republica Moldova.