Inspecția Socială va face controale selective în gospodăriile în privința căror vor exista bănuieli că solicitanții de compensații la energie au declarat venituri mai mici. Potrivit autorităților, există riscul ca unele persoane să declare venituri subestimate și nu este vorba doar de persoanele care primesc salariile în plic, ci și de întreprinzătorii care desfășoară activitate economică pe bază de patentă, gospodăriile țărănești sau alte activități pentru care nu există metode de control al veniturilor, transmite IPN.
„Această problemă este adevărată și pentru alte programe, cum ar fi ajutorul social. Este o problemă cunoscută de mai mulți ani, de aceea noi am consolidat Inspecția Socială. Și în Sistemul informațional „Vulnerabilitate energetică”, în primul rând se iau în calcul și indicatorii de avere ai gospodăriei în baza datelor privind averea – imobile, în special. Noi vedem dacă gospodăria reprezintă un risc de sub-declarare și dacă acest risc persistă, Inspecția Socială va face o vizită și va vedea dacă această gospodărie declară pe deplin veniturile sau nu”, a explicat ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, într-o conferință de presă.
Potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în Republica Moldova aproximativ 192 de mii de persoane lucrează în mod informal, preponderent în agricultură, construcții și comerț. Aceste persoane nu beneficiază de protecție socială și sunt expuse riscului de a se confrunta cu sărăcie extremă la bătrânețe. Drept consecință a muncii nedeclarate, în 2022 există un deficit de aproape cinci miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale, în timp ce pierderile fiscale totale sunt estimate la 15 miliarde de lei anual.