Experienţele inovatoare pot ajuta copiii să se integreze mai uşor în societate. Despre aceasta au menţionat invitaţii evenimentului „Activate Talks”, organizat de către UNICEF cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la adoptarea Convenţiei ONU cu privire la Drepturile Copilului. Evenimentul este o iniţiativă globală UNICEF, organizată în mai mult de 30 de ţări, transmite IPN.
Reprezentantul UNICEF în Republica Moldova, Nune Mangasaryan, a menţionat că, după 25 de ani de la adoptarea convenţiei, există mai puţină mortalitate infantilă, copiii sunt mai protejaţi, au acces la mai multe lucruri, însă aceste realizări nu sunt egale pentru toţi. Încă mai sunt copii privaţi de îngrijirea părintească, mai sunt copii cărora le lipsesc unele lucruri şi aceste probleme pot fi rezolvate prin inovaţii. „Trebuie să discutăm şi să vedem cum putem folosi aceste inovaţii, astfel ca fiecare copil să-şi realizeze aspiraţiile”, a spus oficialul.
Invitaţii evenimentului au menţionat că inovaţiile au stat la baza acţiunilor pe care le-au realizat pentru incluziunea copiilor. Prin aceste inovaţii au dorit să facă viaţa copiilor mai uşoară, au încercat să le arate că lumea nu este indiferentă, că doreşte să îi ajute, fie că aceste inovaţii ţin de tehnologii, reţele de socializare, televiziune sau organizarea a diferite campanii.
Eleva clasei a XI-a a Liceului „Ion Creangă” din Chişinău, Diana Marusic, a spus că este pasionată de informatică şi, dorind să ajute persoanele cu deficienţe de văz, a creat o aplicaţie care permite utilizarea calculatorului cu vocea. „Fiecare dintre noi merită să-şi manifeste activ personalitatea şi potenţialul”, a spus eleva.
Prezentatoarea emisiunii „În PROfunzime” la Pro TV, Lorena Bogza, a menţionat că sunt frecvente cazurile în care copiii sunt abuzaţi, violaţi, bătuţi, iar rolul televiziunii este să descopere aceste cazuri şi să găsească soluţii pentru protejarea copiilor, presând autorităţile. Pe parcursul anilor, PRO TV a realizat câteva campanii care au avut menirea să protejeze copiii. Din păcate, spune jurnalista, lucrurile nu s-au schimbat în totalitate, de aceea este nevoie de implicarea fiecăruia pentru susţinerea copiilor.
Preotul-paroh al Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului”, din satul Ghidighici, Maxim Melinti, are blog personal, pagină pe facebook şi o colecţie de predici distribuite pe YouTube. Preotul spune că prin ceea ce face îşi doreşte să ajungă mai repede, prin toate mijloacele posibile, la inimile oamenilor.
Preşedintele Gas Natural Fenosa în Moldova, Silvia Radu, a spus că întreprinderea s-a implicat în numeroase campanii sociale. Mai mulţi tineri cu deficienţe sunt angajaţi ai companiei şi îşi pot exercita drepturile pe deplin, în condiţii egale. „Prima inovaţie este felul în care gândim. Discriminarea este o pierdere pentru societate”, a spus Silvia Radu.
Directorul liceului „Pro Succes” din Chişinău, Nadia Cristea, a menţionat că depune eforturi pentru crearea şi promovarea unei şcoli unde toţi copiii învaţă să accepte diversitatea şi să devină membri cu drepturi depline ai societăţii.
Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului a fost adoptată în anul 1989. Este documentul internaţional ratificat de cel mai mare număr de ţări din lume, având scopul de a proteja copiii şi a le oferi drepturi egale.