Prin aprobarea proiectului de modificare a Legii cu privire la Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi a Legii privind Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) se acordă puteri exagerate BNM. Or, după ce aceasta a demonstrat că nu poate gestiona problemele din sistemul financiar-bancar, nu poate fi lăsată practic fără de control din partea statului. La această concluzie au ajuns experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care au efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului Legii pentru modificarea şi completarea celor două acte legislative.
Expertului CAPC, Viorel Pârvan, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN că proiectul de lege a fost elaborat întru implementarea recomandărilor Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale, formulate în urma evaluării sistemului financiar al Republicii Moldova în cursul anului 2014, şi întru eliminarea incongruenţelor din legislaţia naţională cu dreptul primar al Uniunii Europene. Totuşi, expertul subliniază că nota informativă nu are avizele instituţiilor statului, nu are o sinteză a recomandărilor societăţii civile, dar nici menţiunea expresă a prevederilor legislaţiei comunitare la care este ajustată cea naţională.
Proiectul de lege instituie interdicţia de a aproba, suspenda, anula, cenzura, amâna sau condiţiona intrarea în vigoare a actelor BNM şi CNPF, de a emite opinii anticipate asupra actelor acestora sau de a influenţa în orice alt mod emiterea actului final al acestor autorităţi. Proiectul de lege limitează răspunderea autorităţilor de supraveghere în domeniul financiar bancar şi nebancar. În expertiză se subliniază că din textul proiectului rezultă stabilirea şi promovarea expresă a unor interese/beneficii de grup sau individuale, necorelate/contrare interesului public general.
De asemenea, potrivit lui Viorel Pârvan, prevederile proiectului sunt concurente cu alte prevederi ale legislaţiei corelative, cu prevederile cuprinse în Constituţie şi cu normele actelor normative subordonate legilor.
Galina Bostan, preşedintele CAPC, a spus că acest proiect de lege a fost promovat şi deja votat în prima lectură foarte rapid, şi nu este foarte clar de ce statul a decis să acorde atâtea prerogative Băncii Naţionale. Aceasta a subliniat că Banca Naţională şi până acum a avut pârghiile necesare pentru a gestiona sistemul financiar-bancar, dar a demonstrat că nu este în stare, respectiv această instituţie nu poate fi lăsată fără de control.
Expertiza a fost realizată în cadrul implementării proiectului „Expertiza coruptibilităţii proiectelor actelor normative şi legislative”, susţinut financiar de MATRA Rule of Law and Good Governance Programme from Kingdom of the Netherlands.