Inițiative pentru promovarea egalității de gen la Cahul și la Ungheni

În 12 localități din raioanele Cahul și Ungheni urmează să fie desfășurate activități menite să promoveze egalitatea de gen, să abiliteze femeile și să combată violența împotriva femeilor și copiilor. Acțiunile vor avea loc în cadrul unor acorduri de parteneriat semnate între opt organizații ale societății civile și UN Women și UNICEF, transmite IPN.

Pentru implementarea activităților, celor opt organizații ale societății civile le este oferit un suport financiar în valoare de peste 1,5 milioane de euro. Vor fi desfășurate activități de abilitare a echipelor multidisciplinare responsabile pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, testare în școli a programelor de prevenire a violenței și încurajare a inițiativelor locale de implicare civică. De asemenea, sunt activități de promovare a egalității de gen și respectare a drepturilor femeilor, dar și de creștere a gradului de conștientizare și educare a publicului larg în spiritul egalității de gen.

Acordarea granturilor pentru organizațiile societății civile a fost posibilă datorită suportului financiar al Uniunii Europene. Șefa Departamentului Operațiuni al Delegației UE în Republica Moldova, Magdalena Mueller-Uri, a declarat că societatea civilă este un partener în promovarea egalității de gen și eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor. „Violența împotriva femeilor le împiedică să participe pe deplin în viața socială, de multe ori nefiind raportată din cauza stigmelor sociale și a stereotipurilor”, a notat Magdalena Mueller-Uri.

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova, a precizat că scopul final al acestui proiect este de a facilita asigurarea drepturilor și oportunităților egale pentru a îmbunătăți în cele din urmă viața femeilor și bărbaților, fetelor și băieților din aceste două raioane. În Republica Moldova există încă multe provocări pentru realizarea egalității de gen – de la accesul pe piața muncii, plata inegală pentru munca de valoare egală, până la violența în bază de gen.

Un pas esențial pentru asigurarea egalității de gen este educarea viitoarei generații în spiritul respectului reciproc dintre sexe și al zero toleranței pentru violența domestică și în bază de gen. Ilija Talev, reprezentantul UNICEF Moldova, a declarat că violența împotriva femeilor este în strânsă legătură cu fenomenul violenței împotriva copiilor, ambele având un impact puternic psihologic, fizic și emoțional asupra femeilor și copiilor pe termen lung, dar și asupra întregii generații tinere și a economiilor țărilor în general. „Intervențiile propuse au drept scop producerea unor schimbări sustenabile pentru eliminarea discriminării și a violenței în bază de gen în Moldova. Acestea se adresează școlilor, părinților, adolescenților și întregilor comunități din cele 12 localități partenere din raioanele Cahul și Ungheni”.

Acordurile de parteneriat sunt semnate în cadrul Proiectului EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Proiectul este implementat în perioada 2020-2022, iar bugetul a acestuia este de 5 250 000 de euro.

În cadrul aceluiași eveniment, la Europe Cafe, a fost inaugurată expoziția cu genericul „Egalitate de gen pe înțelesul tuturor” care are drept scop creșterea nivelului de conștientizare cu privire la egalitatea de gen în Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.