Inițiativă legislativă de sancționare a persoanelor care construiesc cu încălcări

Persoanele care construiesc fără a respecta normele tehnice vor fi sancționate. Un proiect de lege care vine să modifice Codul contravențional și Codul penal a fost prezentat de deputații PAS, Lilian Carp și Vasile Grădinaru, transmite IPN.

Potrivit lui Lilian Carp, necesitatea modificării a venit în contextul prăbușirilor de clădiri din Turcia în urma unui cutremur grav și pentru a evita riscul de a se întâmpla aceasta în Republica Moldova.

Modificările Codului penal și Codului contravențional prevăd tragerea la răspundere penală a celor care săvârșesc proiectarea ilegală a construcțiilor, fără actele permisive, autorizarea ilegală a construcțiilor sau desființarea ilegală a construcțiilor, executarea lucrărilor de construcție neautorizate și recepția finală a construcțiilor neautorizate cu sau fără încălcări. Acestea fiind filtre în monitorizarea procesului de construire.

Potrivit lui Vasile Grădinaru, în Codul penal este prevăzută sancționarea executării necalitative a construcțiilor, dar fie nu prevede faptele ilegale la fiecare dintre etapele apariției construcțiilor ilegale, fie este ca și cerință obligatorie în apariția anumitor rezultate infracționale, deces sau pagube materiale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.