Îngrijorări privind implementarea proiectului de eficiență energetică

Primăria capitalei este acuzată că încearcă să implementeze proiectul privind eficiența energetică și izolarea termică a clădirilor publice, finanțat de BERD și BEI, într-un mod netransparent. Într-o conferință de presă la IPN, expertul în energetică Sergiu Tofilat și expertul în probleme locativ-comunale Ianuș Cușnir au declarat că există suspiciuni că banii vor fi delapidați, la fel cum s-a întâmplat în cazul proiectului MOREEFF, care a finanțat schimbarea geamurilor și a ușilor.

Potrivit experților, Primăria a prezentat pe 23 februarie studiul de fezabilitate cu privire la proiectul de termoizolarea a clădirilor. Însă la solicitarea unor detalii, dar și atunci când s-a făcut referire la delapidările din cadrul proiectului MOREEFF, primarul a cerut dovezi.

Ianuș Cușnir a declarat că în perioada anilor 2013-2016 IMGFL-urile au contractat credite în sumă de peste 500 de mii de dolari, acestea fiind garantate de Primărie. Inițial proiectul MOREEFF prevedea o sumă de cinci milioane de dolari pentru a schimba ușile și ferestrele la mai multe blocuri. Activiștii au solicitat de la Direcția locativ-comunală informații cu privire la lucrările efectuate,  sumele alocate, dar și informații despre coordonatorul proiectului și cei care au desfășurat licitațiile.

În baza listelor de beneficiari au fost efectuate verificări pe adresele indicate. S-a constat că în cel puțin 20 de blocuri indicate ca beneficiare a proiectului MOREEFF nu au fost instalate uși și ferestre. Mai mult, în lista beneficiarilor au fost incluse două blocuri care nici nu există. Ianuș Cușnir susține că în răspunsul autorităților la această sesizare este indicat că blocurile urmează să fie construite.

Sergiu Tofilat a declarat că proiectul de eficiență energetică, susținut de BERD și BEI, care prevede termoizolarea instituțiilor publice și a blocurilor, are un impact economic, social și de mediu și din aceste considerente Primăria este obligată să respecte procedura de consultări publice. Expertul a sugerat consilierilor locali să amâne examinarea și aprobarea proiectului pentru a organiza consultări publice.  În cadrul acestora, Primăria ar trebui să prezinte informații despre cei care vor desfășura tendere, cine va controla calitatea lucrărilor, care sunt criteriile de selectare a blocurilor etc.

Proiectul „Eficiența Energetică și izolarea termică a clădirilor publice din municipiul Chișinău” are un buget 25 de milioane de euro. 20 de milioane de euro constituie împrumutul din partea băncilor europene BERD și BEI, iar 5 milioane de euro este partea de grant.

  • sergiu tofilat despre necesitatea consultarilor publice.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.