Informaţiile despre veniturile demnitarilor vor fi adunate pe o platformă online

Informaţiile privind veniturile, proprietăţile şi interesele declarate de către persoanele publice vor fi adunate pe o platformă online –  www.avere.promis.md, lansată joi, 20 noiembrie, de Iniţiativa civică pentru integritatea în serviciul public (ICISP). Prin lansarea acestei pagini, creatorii îşi propun să asigure accesul liber şi permanent la aceste informaţii, sporind astfel controlul asupra integrităţii persoanelor care deţin funcţii de conducere în instituţiile publice.

Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, a declarat, la o conferinţă de presă la IPN, că iniţiativa a fost lansată de 5 organizaţii care formează ICISP: Fundaţia Soros-Moldova, Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Analiză şi prevenire a Corupţiei, Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIN) şi ADEPT.

Directorul ADEPT a declarat că necesitatea acestui proiect reiese din caracterul sporadic şi inconsistent al declaraţiilor de venit publicate în prezent pe paginile web ale autorităţilor publice şi urmăreşte intensificarea controlului public asupra integrităţii persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică. Pe platforma dată se doreşte prezentarea veniturilor şi averilor acumulate de deputaţi, membrii Cabinetului de miniştri, şeful statului, directori ai autorităţilor aflate sub control parlamentar, procurori, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai curţilor de apel, judecători de la Curtea Supremă de Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii şi alţii în perioada 2008-2013.

Vizitatorii paginii web au posibilitatea să vizualizeze grafic şi numeric veniturile încasate în ultimii 5 ani de fiecare demnitar monitorizat; o prezentare grafică a evoluţiei valorii bunurilor mobile şi imobile achiziţionate în ultimii ani; dar şi care sunt activele financiare. Igor Boţan a mai spus că această platformă nu este preconizată pentru alegerile parlamentare, ci  are un caracter permanent. Peste 10 zile, două treimi dintre parlamentari vor fi reînnoiţi şi ei vor trebui, potrivit legislaţiei, imediat după ce îşi primesc mandatul, să facă declaraţii de avere şi venituri.

Directorul CIN, Cornelia Cozonac, a declarat că aplicaţia va constitui o sursă foarte bună pentru documentarea şi redactarea unor investigaţii jurnalistice şi altor materiale de presă. La fel, este un lucru foarte bun şi pentru cetăţeni care se pot informa din această sursă în privinţa averilor demnitarilor.

Ion Mazur, coordonator de programe la API, a menţionat că acest site reprezintă o sursă sigură la care se poate face trimitere. „Aceste portal este foarte important, în primul rând, pentru spaţiul online din Republica Moldova, dar şi pentru fortificarea sistemului de integritate a ţării”, a notat Ion Mazur.

Informaţiile publicate pe platformă sunt prezentate în baza declaraţiilor demnitarilor către organele abilitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare cum ar fi Comisia Naţională de Integritate. În cazul identificării unor incoerenţe sau a constatării unor conflicte de interese ascunse în declaraţiile de interese ale persoanelor supuse dispoziţiilor legale privind conflictul de interese, sau în cazul unor diferenţe vădite între veniturile încasate pe parcursul exercitării funcţiei şi proprietatea dobândită în aceeaşi perioadă, Iniţiativa civică pentru Integritate în Serviciul Public va investiga suplimentar situaţia şi va sesiza organele abilitate.

  • igor botan despre declaratii.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.