„Infoinvest 2013” şi-a desemnat câştigătorii

Trei medalii de aur şi trofeul Organizaţei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI) au fost înmânate astăzi, 21 noiembrie, celor mai buni inventatori şi cercetători ai anului 2013, în cadrul expoziţiei „Infoinvest 2013”, desfăşurată la Moldexpo, transmite IPN.

Un premiu special a fost oferit de Guvernul Republicii Moldova, iar alte 5 – de către Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI).

Directorul general al AGEPI, Lilia Bolocan, a spus, în deschiderea festivităţii de premiere a laureaţilor „Infoinvent” că, timp de 3 zile, inventatori şi cercetători din România, Moldova, Italia, Slovenia, Belarus şi China s-au aflat într-o competiţie ştiinţifică a noilor tehnologii. La ediţia actuală au participat 101 instituţii din sfera ştiinţifică şi 25 de persoane fizice din domeniile biotehnologie, energie, medicină, agricultură şi designer industrial.

Preşedintele salonului internaţional de invenţii de la Geneva, Jean-Luc Vincent, a spus că este o mare onoare pentru el să ofere medaliile Organizaţei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale premianţilor  „Infoinvest”.

Medalia de aur la categoria „Inventator remarcabil” i-a revenit lui Victor Tapcov, de la Universitatea de Stat, pentru ciclul de invenţii în domeniul medicinei. Medalia de aur pentru „Cea mai bună femeie inventatoare” a fost conferită Tatianei Chiriac, de la Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM). Medaliată la categoria „Cel mai bun inventator junior” este Ana Moldovanu, de la Institutul de Zoologie al AŞM.

Trofeul OMPI „Întreprindere inovatoare” a revenit Institutului de Zoologie al AŞM. Premiul pentru „Cea mai buna invenţie creată de un tânăr inventator” a fost acordat lui Pavel Nicolaev, Universitatea Tehnică a Moldovei.

Premiul special al Guvernului Republicii Moldova pentru „Cel mai dotat inventator” i-a fost înmânat lui Gheorghe Anghelici, pentru ciclul de lucrări în domeniul medicinei.

Trofeul AGEPI „Pentru creativitate şi inovare” a revenit Universităţii Tehnice a Moldovei şi întreprinderii SA Viorica Cosmetic. Premiul „Invenţia anului AGEPI” a fost înmânat Universităţii Tehnice a Moldovei. Pavel Nicolaev şi Valentina Bulimaga au fost premiaţi “Pentru cea mai bună invenţie creată de un tânăr inventator”. Pentru „Cel mai reuşit designer” a fost nominalizat Mihai Stamate. Iar premiul pentru „Cel mai de succes soi de plante” a revenit Institutului de cercetări pentru culturile de câmp Selecţia.

La ediţia actuală au participat 120 de instituţii, 42 de rezidenţi ai celor 2 parcuri ştiinţifico-tehnologice şi inovaţionale din republică, precum şi 15 inventatori particulari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.