Influența rusă asupra relațiilor Ucrainei și Moldovei, masă rotundă

Rusiei nu-i plac niciun fel de perspective de integrare ale Moldovei și Ucrainei, dar și ale altor state din spațiul post-sovietic, pe care Moscova îl consideră sfera sa de influență. Iar relațiile bilaterale strânse moldo-ucrainene sunt văzute ca un risc de către Federația Rusă, de aceea, prin toate mijloacele, dar în special cele informaționale, încearcă să destabilizeze și să creeze haos în aceste state. Sunt păreri pronunțate în cadrul mesei rotunde cu genericul: „Influența rusă asupra relațiilor Ucrainei și Moldovei”, transmite IPN.

Potrivit lui Dmitrii Levus, reprezentant al inițiativei obștești „Янтарный путь”, metodele folosite de Federația Rusă pentru influența în țările din spațiul post-sovietic sunt foarte diferite. „Pe de o parte, acest lucru arată că Moscova a căzut într-o dependență psihologică serioasă și nu poate aprecia adecvat situația din lume și să înțeleagă că fiecare țară are dreptul să trăiască cum vrea. Pe de altă parte, asta e o problemă, pentru că pe plan istoric Moscova a pierdut, dar totuși trăim aici și acum și metodele care se aplică acum duc la pierderi de vieți omenești și la alte probleme”, a remarcat Dmitrii Levus. Una din metodele de influență, consideră el, este permanenta dorință a Moscovei de a corupe elita dintr-o anumită țară și apoi prin această elită să influențeze masele.

Directorul Fundației de caritate „Accent”, Oleg Lisnii, spune că Rusia vrea să creeze un URSS 2. „Din cauza acestei logici bolnave a lui Putin, Moldova și Ucraina nimeresc în această zonă de risc”, Rusia mizând pe influența prin regiunea transnistreană în Moldova.

Valeriu Pașa, expert WatchDog.md, spune că Rusia percepe regiunea unde se află și Moldova reieșind din prioritățile sale. Rusia urmărește relațiile dintre Moldova și Ucraina, vede îmbunătățiri în aceste relații, prin integrarea anumitor proiecte comune dintre cele două țări, respectiv, vede un mare risc politic în Moldova și Ucraina. La nivel de luare a deciziilor în administrația Kremlinului și a SFS-ul rusesc, Moldova și Ucraina sunt curierate de aceiași oameni.

Ruslan Șevcenko, istoric, a remarcat că, mijloacele de influență ale Rusiei asupra relațiilor bilaterale dintre Ucraina și Moldova sunt diverse. Unul din acesta este războiul din Donbas. Partea rusă face eforturi să pună în lumină pozitivă rușii din Donbas, iar pe autoritățile ucrainene să le prezinte drept ocupanți. Blocarea propagandei ruse în țări ca Moldova și Ucraina creează un precedent periculos pentru Rusia, de aceea ea încearcă să discrediteze acțiunile autorităților din aceste state. Ruslan Șevcenko spune că e nevoie de surse alternative de mass-media, în limba rusă, pentru a combate propaganda rusă.

Artem Filipenko, de la Institutul Național de Studii Strategice, Odesa, Ucraina, spune că o pârghie de influență a Rusiei asupra situației din Moldova este regiunea transnistreană. Pentru a minimiza influența, o variantă optimă ar fi crearea unei viziuni comune moldo-ucrainene de rezolvare a problemei transnistrene.

Mikhailo Samus, director New Geopolitics Research Network, consideră că Rusia vrea să își atingă scopurile geopolitice prin minciună și provocări, să se implice în treburile altor state și să încerce să le certe între ele și să creeze haos. Pentru a limita această influență, pentru a nu exista o a treia putere în relațiile dintre Ucraina și Moldova, trebuie să se întreprindă măsuri în sfera informațională, să se organizeze diverse discuții, evenimente despre relațiile bilaterale și despre perspectivele dezvoltării relațiilor din cele două țări.

Masa rotundă este a treia, de la începutul anului, într-o serie de evenimente dedicate relațiilor ucrainene-moldovenești și factorului agresiunii rusești în regiunea nordică a Mării Negre. Potrivit organizatorilor, dorința Federației Ruse de a-și menține influența asupra ambelor țări este unul dintre cele mai importante subiecte atât pentru Ucraina, cât și pentru Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.