Indicele transparenţei energetice a Republicii Moldova în 2020 este insuficient. Lacunele în acest domeniu ţin de statistică lunară incompletă, lipsa rapoartelor de realizare a planurilor de dezvoltare a reţelelor sau concentrarea excesivă a pieţei în sectorul gazelor naturale. Sunt rezultatele raportului privind indicatorii de transparenţă a sectorului energetic din Moldova, pe categoriile: balanţa energetică, monopoluri naturale, furnizare, fiabilitate şi siguranţă, prezentate de expertul în energetică, Victor Parlicov.
La o conferință de presă la IPN, Victor Parlicov, referindu-se la cele patru categorii menţionate, a evidenţiat şi câteva practici bune. Este vorba de publicarea planurilor de conformitate, a celor de dezvoltare a reţelelor şi aprobarea planurilor de acţiuni pentru situaţii excepţionale.
Victor Parlicov a precizat că cei 115 indicatori selectaţi au fost grupaţi în opt categorii. Informaţia a fost colectată în perioada august-octombrie 2020. Studiul reflectă situaţia privind transparenţa, accesibilitatea informaţiei, starea de lucruri în sectorul energetic. „Această analiză s-a făcut doar în baza datelor disponibile publicului. Sensul acestei analize este să vedem câtă informaţie din tot volumul care trebuie să existe public într-o piaţă funcţională este la noi şi s-o comparăm cu alte ţări din regiune”, a precizat expertul.
Raportul conţine şi o analiză comparativă dintre cele trei ţări. În Georgia indicile transparenței are un scor de 56, în Moldova – 53 şi Ucraina – 60. Cel mai rău capitol la care stă Moldova e raportarea, dar scorul altor grupuri de indicatorii poate fi uşor reparat. „Vă asigur că pe cele mai multe din dintre cerinţele existente în documentele internaţionale avem informaţii colectate, dar nu sunt raportate în formă completă. Cu un efort minim, am putea îmbunătăţi câteva elemente care să ne ridice semnificativ scorul mediu. Al doilea element, care ţine de faptul că suntem mai jos ca alte ţări, e că nu avem încă liberalizarea pieţei angro şi cu amănuntul, în special la gaze naturale şi la energia electrică, în lipsa unui operator de piaţă şi a unui model funcţional de piaţă”, a explicat expertul.
Expertul în energetică Sergiu Tofilat, WatchDog.md, a comunicat că studiul este regional, axat pe transparenţa în sectorul energetic din trei ţări: Moldova, Ucraina şi Georgia. „Este un instrument util pentru consumatorii care vor să se documenteze despre ce se întâmplă în sectorul energetic şi au nevoie de acces la informaţii, pentru investitori, care vor să intre pe o piaţă şi vor să analizeze care e potenţialul, care sunt concurenţii şi pentru reglementatori, ca să urmărească în ce măsură operatorii respectă cerinţele privind divulgarea informaţiei”, a spus expertul.
Referindu-se la patru categorii de indicatori (consum, raportare, politici publice şi autorităţi publice), Sergiu Tofilat a remarcat mai multe lacune, printre care lipsa informaţiei privind nivelul de contorizare, nepublicarea programelor bugetare şi rapoartelor de implementare sau neevaluarea eficienţei politicilor de reglementare. Drept bune practici, expertul a menţionat faptul că conectarea la reţea este permisă numai cu instalarea contorului, aprobarea indicatorilor de eficienţă energetică şi publicarea proiectelor, actelor de reglementare pentru consultări publice.
Raportul privind indicatorii de transparenţă a sectorului energetic din Moldova a fost realizat cu suportul Uniunii Europene şi National Endowment for Democracy.