India și Moldova vor elabora un Memorandum pe segmentul agriculturii

India și Moldova vor elabora un Memorandum de cooperare pe segmentul agriculturii Asupra respectivului angajament au convenit autoritățile responsabile în cadrul unei vizite efectuate în India. Potrivit ministrului agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, documentul va fi orientat pe direcții de cooperare precum digitalizarea agriculturii, schimb de experiență, mobilități academice pentru studenți, acces pe piață, cerințe fitosanitare și transfer de tehnologii, transmite IPN.

În cadrul vizitei, au fost agreați cu oficialii indieni pașii necesari din punct de vedere fito-sanitar pentru autorizarea exportului de mere în India, așa ca Moldova să majoreze cantitățile de mere livrate. În lunile septembrie-octombrie, producătorii moldoveni preconizează să exporte noi cantități de mere în India, după cele circa 100 de tone exportate la începutul anului.

Oficialii indieni au luat în considerație posibilitățile Moldovei de a livra produse sigure și calitative, spunând că ar fi interesați de uleiul vegetal, fructele uscate (prune), mere în stare proaspătă și vinuri pentru sectorul HORECA. Moldova a comunicat despre interesul său de a importa fertilizanți și pesticide la preț competitiv.

„Scopul a fost de a discuta cu autoritățile din India și mediul de afaceri despre potențialul și capacitățile noastre de export. Partea indiană s-a arătat cointeresată de fortificarea relațiilor bilaterale pe segmentul agroalimentar, întrucât comerțul cu produse agroalimentare este la o etapă incipientă”, a declarat Vladimir Bolea.

Ministrul agriculturii a adăugat că în luna octombrie, la New Dehli, va fi deschisă Ambasada Republicii Moldova, când India deține președinția G20, ceea ce, consideră el, va impulsiona cooperarea politică si comercială, în special în domeniul agricol.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.