Indexarea de două ori pe an a pensiilor, văzută de deputați

Recenta hotărâre de Guvern privind indexarea de două ori pe an a pensiilor a provocat discuții aprinse între deputați. În timp ce parlamentarii socialiști consideră că formula este una corectă, deputații din opoziție sunt de părere că circa 400 de mii de pensionari vor beneficia de o indexare mai mică decât prevede proiectul privind indexarea pensiilor care a fost votat în Parlament în luna decembrie. Deputații democrații susțin că vor cere concretizări de la Guvern pe marginea acestui subiect, transmite IPN.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PPPDA Alexandru Slusari, susține că, în formula anterioară, pensionarii care au pensia sub minimum de existență, ar fi trebuit să primească o indexare de 5% pe 1 aprilie și altă indexare de 5% la 1 octombrie. „Formula pe care o propune Igor Dodon micșorează această indexare pentru peste 400 de mii de pensionari”, a anunțat Alexandru Slusari. Potrivit lui, prin proiectul propus de Guvern, se micșorează gradul de protecție socială pentru 400 de mii de pensionari.

Deputatul socialist Vasile Bolea susține că afirmațiile lui Alexandru Slusari nu corespund adevărului. Vasile Bolea a menționat că pensionarii vor beneficia de indexarea pensiei de două ori pe an. Potrivit lui, indexarea de la 1 aprilie va avea loc conform formulei care a existat în ultimii ani, reieșind din indicele prețurilor de consum pentru ultimii trei ani, iar la 1 octombrie se va calcula media pe ultimele șase luni din anul respectiv.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popșoi susține că președintele Igor Dodon a încercat să creeze impresia că indexarea dublă a pensiilor ar fi însemnat de două ori mai mult. Potrivit lui, este vorba de aceeași indexare, doar că este împărțită în două. „Asta e ca și cum ai avea același salariu, dar l-ai primi de două ori pe lună. Asemenea minciuni cetățenii le vor desluși”, a declarat Mihai Popșoi în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public Moldova 1.

Deputatul democrat Nicolae Ciubuc afirmă că Guvernul, care a emis o hotărâre ce privește modificarea legii care se referă la indexarea pensiilor, urmează să-și prezinte în Parlament raportul de activitate pentru primele 100 de zile și atunci ministrul sănătății, muncii și protecției sociale urmează să explice ce prevede hotărârea respectivă. „Respectiv, vom evalua împreună în ce măsură acea hotărâre de Guvern nu contravine proiectului de lege. În condițiile în care aceasta va veni în contradicție cu legea care a fost votată în decembrie, deja sunt procedurile de anulare, abrogare, de declarare neconstituțională”, a comentat democratul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.