Indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului se majorează cu 10%

Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului până la 1,5 ani persoanelor neasigurate şi cuantumul minim al îndemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani persoanelor asigurate s-a majorat cu 10 %. Guvernul a aprobat modificări în acest sens în Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii sociale, transmite IPN.

Astfel, indemnizaţia minimă pentru îngrijirea/creşterea copilului va constitui 440 de lei. Amendamentele respective se vor aplica retroactiv începând cu 1 octombrie 2015.

De asemenea, Guvernul a modificat Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii. Potrivit acesteia, în cazul în care copilul s-a născut pe teritoriul altui stat, solicitantul de indemnizaţie adresată familiilor cu copii, cu excepţia persoanelor angajate în câmpul muncii în Moldova, prezintă subdiviziunii teritoriale a CNAS o declaraţie pe proprie răspundere despre faptul că nu a beneficiat de indemnizaţie în statul respectiv.

Modificarea fost operată, urmare a solicitărilor părinţilor , care menţionau că pentru a obţine confirmare că nu a beneficiat de indemnizaţie trebuie să plece peste hotare. Ei semnalau că suportă cheltuieli mari de timp şi de bani, iar în unele state nici nu sunt prevăzute asemenea indemnizaţii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.