Incursiune în istoria monedei naționale: Moldova ar fi putut să aibă ducați în loc de lei

Introducerea monedei naționale, a leului moldovenesc, în circulație la 29 noiembrie 1993 constituie un pas important pentru stabilizarea mediului monetar și de credit. Autorul designului leilor moldovenești, proclamat și părintele acestora, este artistul plastic Gheorghe Vrabie. Inițial au fost introduse trei bancnote, de 1, 5 și 10 lei. Au existat și două variante de denumire a monedei naționale – leu și ducat. Până atunci, pe teritoriul țării au circulat ruble sovietice, apoi cupoane. Incursiunea în istoria monedei naționale a fost făcute de Elena Mămăligă, ghid la muzeul Băncii Naționale a Moldovei, pentru un grup de elevi care au ajuns la BNM în cadrul evenimentului de educație financiară „Drumul banilor”, transmite IPN.

Atracția muzeului BNM sunt monede comemorative dedicate personalităților notorii din diferite domenii și monedele care promovează cultura, tradițiile și obiceiurile naționale. Monedele comemorative sunt bătute obligatoriu în aur sau argint, au un tiraj restrâns și urmăresc un scop numismatic. Acestea au valoare nominală 50 sau 100 de lei, dar există și o monedă comemorativă în valoare de 1000 de lei. Este vorba despre moneda din seria „Evenimente istorice”, dedicată Unirii Basarabiei cu România. Prima monedă comemorativă a fost lansată de Banca Națională la cinci ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Peste puțin timp, a fost lansat și un prim set din 20 de monede comemorative dedicate mănăstirilor Moldovei. În muzeul BNM este expus și un set din trei monede comemorative dedicate celor 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Fiecare monedă are un generic: „O libertate, sfântă libertate”, „Inima mea e Moldova” și „Cât trăim pe acest pământ”.

Prima monedă din aur bătută de Banca Națională este dedicată lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Este și o serie de monede dedicate Cărții Roșie a Republicii Moldova care vin cu un îndemn de a proteja natura. O serie recent inaugurată – „Femei celebre”  cuprinde moneda comemorativă dedicată sopranei secolului al XX-lea  Maria Cebotari, primadonei operei naţionale Maria Bieșu, actriței Domnica Darienco, artistului plastic Ada Zevin.

Cât despre banii în circulație cu scop de plată, periodic Banca Națională retrage bancnotele, le modernizează, le sporește gradul de securitate. Corneliu Crețu, șef al Direcției operațiuni cu numerar, spune că orice bancnotă are elemente de protecție pentru a împiedica contrafacerea acestora. Este vorba despre filigran, fir de siguranță, element de suprapunere, imprimare în relief, microtext, imprimare vizibilă în lumina ultraviolet etc. Și monedele conțin elemente de siguranță, cum ar fi imagine latentă, microgravură. Pe lângă aceasta, există și un element destinat persoanelor cu deficiență în vedere – cantul. Monedele cu diferită valoare nominală sunt diferite ca grosime și diametru.

Nadejda Stratenco, director de sucursală la o bancă comercială, a menționat că persoana care a depistat o bancnotă falsă trebuie s-o aducă la banca. Atunci când se presupune că bancnota poate fi falsă, ea se retrage din circulație și se cercetează. Bancnotele false nimeresc în circuitul prin intermediul celor care operează cu numerar. Acestea sunt contrafăcute de persoanele cu rea intenție și se integrează prin intermediul piețelor, magazinelor.

Este foarte important ca atât adulții, cât și tinerii să aibă o atitudine responsabilă față de finanțele pe care le dețin, a mai spus  Nadejda Stratenco. „Atunci când cheltui bani trebuie să te gândești dacă ai o necesitate stringentă de acest bun sau nu. Părinții pot să le facă copiilor un cont de economii sau un cont de depozit pentru ca ei să acumuleze bani. Cel mai bine este când copilul singur cunoaște și își calculează suma, rata dobânzii, cât s-ar acumula peste o anumită perioadă de timp pentru ca să fie cumva incluși în procesul acesta și să gândească când vor să facă cheltuieli. La fel ar fi bine să știe să utilizeze cardurile bancare, care sunt beneficiile acestora, de exemplu dacă au dobândă la sold, cashback”, a menționat șefa de sucursală.

Banca Națională a Moldovei a organizat evenimentul de educație financiară pentru tineri „Drumul banilor” în cadrul proiectului „Învață! Dă sens banilor”. Elevii și studenții au aflat despre avantajele pe care le oferă cunoștințele în domeniul financiar într-o lume modernă. Evenimentul a avut loc cu prilejul Zilei Internaționale a Economisirii, marcate în fiecare an la 31 octombrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.