Încrederea scăzută în justiție, explicată diferit de procurori, judecători și cetățeni

Procurorii și judecătorii, pe de o parte, și cetățenii, pe de altă parte, își explică diferit încrederea scăzută în justiție, precum și față de procesul de vetting, ca parte a reformei sistemului. Dacă profesioniștii în domeniu spun că încrederea joasă e cauzată de atacurile politicienilor la adresa justiției, atunci cetățenii acuză corupție și cumătrism, a menționat Tatiana Cojocari, doctor în sociologie, expert permanent, la dezbaterea publică „Încrederea cetățenilor în justiție, evoluții și măsurări”, organizată de Agenția de presă IPN.

Încrederea populației în sistemul de justiție, potrivit Barometrului Opiniei Publice, în anul 2023 a fost de 18-20%. Acum doi ani, încrederea publică în justiție era aproape la același nivel scăzut ca în 2011, când s-au început mai intens discuțiile despre necesitatea unei reformări a justiției. Opinia cetățenilor afirmă proporționat că există niște schimbări, însă nu atât de semnificative și nu răspund nevoilor lor, atât încât să sporească încrederea, a comunicat doctorul în sociologie.

Tatiana Cojocari a menționat, în particular, despre încrederea scăzută față de Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procuraturii. Majoritatea procurilor și judecătorilor consideră că CSM și CSP de multe ori nu acționează independent sau că activitatea nu le este suficient de transparentă. Doctorul în sociologie a precizat că aproape jumătate dintre profesioniști susțin activitatea acestor instituții, fapt ce demonstrează o problemă mare de coordonare și de colaborare.

Peste jumătate dintre cetățeni nu au încredere în vetting, pe când 40% dintre procurori și judecători au opinii pozitive despre evaluarea externă anunțată de autorități. O parte dintre procurori și judecători au o atitudine neutră, însă cel mai mult o susțin avocații. Întrebați dacă ar accepta să fie supuși acestei evaluări externe, circa 60% dintre judecători și procurori au răspuns afirmativ. 10% din judecători și 11% din procurori au spus că vor demisiona dacă vor fi supuși evaluării externe, dar 23% nu cunosc cum s-ar proceda în așa caz, a precizat Tatiana Cojocari.

Expertul permanent la dezbateri s-a mai referit la problemele în domeniul justiției. Procurori, judecători și avocați raportează că cea mai acută dificultate salarii mici la grefieri și asistenții judecătorilor. „Practic este un consens la nivelul procurilor, judecătorilor și avocaților că nu este suficient și chiar există o lipsă a cadrelor foarte profundă. Aceste răspunsuri confirmă încă o dată necesitatea acută a măririi simțitoare a remunerării grefierilor, precum și atragerea tinerilor specialiști în domeniu”, a declarat doctorul în sociologie. Opinia publică afirmă că ar avea încredere mai mare în judecători și procurori tineri, a adăugat Tatiana Cojocari.

Dezbaterea publică la tema „Încrederea cetățenilor în justiție, evoluții și măsurări” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.